måndag 8 november 2010

SVENSK MAFFIA

Förra blogginlägget var i första hand initierat av personliga motgångar, men vissa tankegångar påverkades starkt av arbetet med min recension av boken "Svensk maffia: fortsättningen" som publicerades i Aftonbladet kultur igår och som du kan läsa här:

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article8073554.ab

8 kommentarer:

Fredrik sa...

Du har fler fans än du anar! ;)

Anonym sa...

Vädigt bra och tänkvärd recension! Tack.

Anonym sa...

Det rationella i att gå med i kriminella gäng, enligt wierup och Larson, är dels det ganska nyligen uppkomna behovet av säkerhet gentemot andra kriminella då det blitt farligare att verka ensam som kriminell, detta eftersom antalet organiserade gäng som koinkurrerar med varandra ökat väldigt mycket sedan början av 90-talet. Dels det mkt äldre och mänskligare behovet att tillhöra ett socialt sammanhang. Bägge orsakerna har jag själv fått berättat för mig av gamla bekanta som sökt sig dit.

Du har rätt i att peka på Brå-statistiken som visar att vi faktiskt lever i ett tryggt land. Men NTU visar också väldigt få anmäler brott. Detta mörkertal bör inte negligeras när det handlar om organiserade grupper som hotar och skrämmer folk till tystnad.

En sak till. Du påstår att det ligger i kriminella gruppers intresse att skrämma folk. Ja, inledningsvis. Men HA har efter att ha etablerat sig och skaffat starka undergrupper som Red & White Crew ett stort intresse att ta sig in i den vita ekonomin. Dessutom har HA ägnat sig åt förtroendebyggande för att förbättra sin image. När HA kom till skåne hade de öppet hus för allmänheten, HA hade Johan Segui från Black Army som talesperson och höll presskonferenser på 90-talet, och var med i teve (Aschberg) och talade om hur fina och vanliga killar de var som gillade hojåkande, samt lät en fotograf göra en fotobok om dem där de kramar små bebisar. Den finns att låna på Stadsbibloteket i stockholm så varsågod och läs.

Anonym sa...

"Support your local Hells Angels" - devisen känner du väl till, apropå förtroendebyggandet!?

Dessutom strävar HA efter att använda sig av rättsstaten för att säkra sina intressen. I fallet med den fredlösa före detta medlemen i Göteborg hävdar HA att de kan ta ifrån honom en massa grejer för de tillhör HA i enlighet med kontrakt. HA-medlemmar behöver inte i varje läge ägna sig åt hot och våld för att säkra sina intressen.

Förresten, Tomas Lappalainens definition av maffia kan i viss mån användas på en del gäng i Sverige. De ägnar ju sig åt utpressning/beskyddarverksamhet. Oftast handlar det om utpressning, men en del vänder sig till dem för att driva in pengar från andra eller få skydd. I Eskilstuna nyligen var det en person som vände sig till dem för att få skydd mot Black Cobras. Men han blev istället utpressad av HA.

Din recension har någon poäng men du ger inte intrycket av att vara påläst, alternativt att du med flit skriver tendentiöst.

Anonym sa...

Till sist vill jag mena att motmedlet mot dessa gäng är att följa exemplet från Italien där affärsidkare organiserat sig för att bojkotta beskyddaravgifter. Addio Pizzo, kallar de sig, och har Pizzo Free-märken. Som Wierup och Larson menar är det genom att vi inte köper smuggeldiesel. smuggelcigaretter- och alkohol, narkotika, sex av prostituerade, som vi kan kväva en del av deras verksamheter. Detta innebär dock inte att precis all prostitution etc kontrolleras av organiserade gäng.

till sist. Wierup & larson påstår inte att antalet mord ökat. Det påstår bland annat och visar att antalet organiserade kriminiella gäng ökat sedan 90-talet och att dom bland väldigt mycket annat sprängt dörren för en åklagare.

C/ME sa...

Tack för en ambitiös kommentar! I efterhand ångrar jag att jag inte strök hälften av idéerna jag hade till recensionen och istället utvecklade resten mer utförligt, nu blev det lite knapphändigt och fragmentariskt.

Beskyddarpengar gör ingen maffia, det krävs en mycket större struktur. Det kan nog vara så att kriminella gäng kan ses som embryon till en maffia, men det är en lång bit kvar tills ordet är rimligt att använda. Författarna använder det för att väcka uppseende och skräck.

Det finns tusen anledningar att bli gängmedlem. Att som författarna reducera hela anledningen till ett individens rationella val, och helt tillbakavisa strukturella förklaringar till gängens framväxt, blir bara konstigt. Exempelvis är den kroniska arbetslösheten i Sverige och den period av ökad gängnärvaro som skildras i böckerna lika gamla.

Anonym sa...

Strukturella faktorer är självklart viktiga, varav arbetslösheten är en av flera.Gängens kanonmat i form av fotsoldater som gör skitjobbet rekryteras inte sällan från de redan utslagna. Men det är ju inom de omständigheterna som det blir rationellt att gå med i ett gäng. Det är också så jag läser boken, om än ibland mellan raderna. Lyssna gärna på Tendens i P1 "är manligheten en folksjukdom?". Avsnittet med Patrik Pelosio som gick med i ett gäng som mellanstadiepojke där han berättar om sitt val.

Anonym sa...

När raggarna kring Kattarp och Hasslarp i den skånska myllan tog kontakt med danska HA var det knappast för att arbetslöheten hade stigit. Det var vuxna killar som hade råd med raggarbilar och bågar. Men när dom startade HA och började expandera skapade dom ett konkurrensincitament och en influens eller inspiration för andra att organisera sig. Som sedan ökade incitamentet för HA självt att expandera. Där HA finns dit kommer för eller senare även Bandidos och andra grupper, eller vice versa. I denna expansion spelar helt säkert arbetslöshet och utslagning en roll för att skapa grund för ett stor rekryteringsbas.

Bemötte Nina Björk någon gång din sågning av hennes avhandling?