söndag 11 januari 2009

PENGARNA ELLER LIVET

Har levt i över fyrtio år i en verklighet som drivs av pengar. Har ofta undrat vad pengar är, rentav skrivit en text för länge sedan om "pengars lukt" (kan läsas här). Men har först på sistone börjat förstå vad pengar är, hur de tillverkas, hur de försvinner.

Har den här helgen, förutom att gå på den fantastiskt välbesökta demonstrationen mot Israels krig, läst Chris Martensons Crash course (som finns här – orkade inte lyssna på hans röst, men texterna ligger där också) där han går igenom det monetära systemets grunder och kopplar det till både Peak oil och miljön, med den exponentiella tillväxten som gemensam mekanik.

Det är spännande med den sortens syntetiska läsningar – och i det här fallet rätt otäckt. Han tar inte in frågan om vad den enorma uppladdningen av vapen världen över kommer betyda när krisen fördjupas, men när råvarorna och energikällorna tunnas ut och världens befolkning växer explosionsartat ökar också instabiliteten exponentiellt. Kusligt.

När Vertigo gav ut Immanuel Wallersteins Liberalismens död 1999 med hans beskrivning av en nära förestående systemkrasch och en därpå följande period av stora kriser och katastrofer, var det inte många som tyckte det verkade realistiskt. Tja, nu är vi här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Något händer med vänstern. Den är på väg att se katastrofer överallt. Är det inte ekonomins kollaps så är det peak oil. Bra att vara garderad, va? Den enda kollaps jag kan se är den goda smakens, finns det några som klär dig så sunkigt fult som vänstern? Tänk en massa kommuner med en massa illa klädda människor. Och mitt i allt detta VM som någon sorts rövskakande förman (shake that booty)som inte arbetar men översätter "klassikerna", som förbjuder alla andra förlag än sitt eget. Paradiset?

Burke sa...

Vänstern är de nya konservativa. Hatar samtiden och fruktar framtiden.

Marcus Sköld sa...

Har utvecklat en hobby. Sitter hemma på drogfyllan och googlar lite från höften och spinner vidare på de träffar jag får. Skrev in "hatar samtiden" och avfyrade. Visst finns det någon slags ironi i att den första av tre träffar är vertigomannen?

Anonym sa...

Googlade också på "hatar samtiden"... fortfarande första träffen. OBS! Jag hatar verkligen samtiden.