lördag 17 januari 2009

JULIETTE, HOGG OCH ETT UDDA FILMTIPS

Läste igår kväll framför brasan klart Hans Johanssons fina översättning av de två första delarna av Markis de Sades Juliette (den kommer att publiceras i tre volymer, en vartannat år, med två delar i varje inklusive originalillustrationerna). Vilken sällsynt och gripande bok!

Slutet av andra delen är magnifik, när libertinen Saint-Fond lägger ut texten om sin fullständigt nattsvarta kosmologi: han tror på Gud, men det är en ond Gud, och genom att göra det onda redan här på jorden kommer människan att lida mindre när hon tas upp av "de onda molekylerna" på andra sidan...

Att få en text från 1790-talet att låta bra i 2009 års svenska språkdräkt är en svår balans: är översättaren för trogen blir texten arkaisk och trög, anpassar han för mycket till nutiden försvinner en stor del av textens röst. Hans Johansson har gjort en perfekt avvägning.

Börjar nu läsningen av Caroline Åbergs översättning av Samuel Delanys Hogg från 1969/1973. Samuel Delany är svart, homosexuell, professor i litteraturvetenskap och världsberömd som science fiction-författare (på svenska finns de berömda Nova och Förvandlingarnas värld).

På grund av sin obscena, smutsiga karaktär och sina våldsamma och homosexuella teman dröjde det till 1995 innan romanen Hogg publicerades första gången. Det skall bli underbart att få ge ut den. Förundrar mig fortfarande över att Teratologen inte hade läst den när han skrev Äldreomsorgen 1992: huvudpersonen Kuksugaren är ju uppenbarligen en nära släkting till Pyret.

Avslutningsvis ett filmtips: blir så lycklig när filmer förmår överraska mig! Den engelska Diversions (1976) av Derek Ford innehåller sekvenser och bilder som aldrig kommer att lämna den här dekadente, hårdhudade gamle mannens sinne. Hur tänkte de!

Ramhandlingen berättar om några deppiga tjejer som åker tåg genom ett nergånget engelskt industrilandskap på väg till fängelset, medan de tänker tillbaka på sina liv. I en scen tar en kvinna som utsatts för en grym våldtäkt hämnd på en karl, mitt under akten hugger hon honom i ryggen så blodet sprutar, hon smeker sig med dolken, hon skär av honom lemmen och suger på den. Alltihop ackompanjerat av supersvängig, groovig musik.

Kräver inte mer än så av film. Länge leve ultrasleazig sexploitation.

4 kommentarer:

Lolita sa...

"Huvudpersonen Kuksugaren"? Det var ett fantasifullt karaktärsnamn! Men jag blir intresserad av något som påminner om Äldreomsorgen, hur det nu INTE kan vara intressant.

Creutz sa...

Tack för tipset! Har naturligtvis beställt engelska Hogg med en gång.

tms sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
-no- sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Ford

kool stuff!

.