onsdag 7 januari 2009

FÖRSENAD RUMPA

Omslaget är inte riktigt riktigt spikat, filerna ska till tryckeriet imorgon förmiddag: då får ni också se framsidan. Inser att Vertigo Akademika är en serie vars omslag inte riktigt ser ut som akademiska titlars brukar. Må så vara.

Idag har det haglat uppmaningar kring Gaza: namnunderskrifter, demonstrationer, bloggar, Facebookgrupper, artiklar, nätverkande. Har mobiliseringen kring Israel-Palestina-konflikten någonsin varit så intensiv? Kanske har israelerna med det här kriget passerat någon sorts kritisk massa. Tycks som om många som tidigare försökt förhålla sig nyanserade och neutrala nu går över till palestiniernas sida.

En hare sprang in under min bil på vägen hem ikväll: vände förstås tillbaka, hittade den blödande – och levande. Den stirrade skrämt och ledset med sina bruna ögon. Inte mycket att göra. Bad den om förlåtelse och dödade den. Den kommer att hemsöka mig.

5 kommentarer:

Lolita sa...

Sånt där är jobbigt. Å andra sidan är jag uppväxt med en storebror som vid ensiffrig ålder tog råttor i svansen, slog ihjäl dem mot golvet och gav dem till min far som matade sina ormar med dem. Men naturen har sin gång, det där var inte mer än barmhärtigt.
Å andra sidan är ju hemsökande mardrömmar om mördarkaniner en rätt intressant idé.

Goamannen sa...

VAd har du för bil, V.M.?

Anonym sa...

jo, jag tror att många som skriver under på uppropen inte har satt sig in i hur fruktansvärt invecklat det är. Jag stödjer verkligen inte Israels regering, men heller inte Hamas. Bådas militanta politik går ut över civilbefolkningen. Det är jävligt tragiskt alltihop.
Ser fram emot rumpan, och ärlighetens och godhetens rumpspridning i världen.
Sen vill jag undra om inte många av vertigomannens kommentatorer är antingen galna, eller väldigt unga. Att fixera sig vid det minst intressanta i inlägget (råttor, bil) istället för det allra viktigaste - givetvis rumpan - nej, givetvis världskonflikten - tyder på en viss dumhet som bara eventuellt kan ursäktas om åldern underskrider 20.

analytikern sa...

"Palestiniernas sida", skriver du. De vikiga konflikterna är inte mellan nationaliteter, utan mellan moderat och extrema grupper inom länder, befolkningar, ex mellan Hamas och Fatah, där de senare verkar stöjda Israel just nu. Så vilka grupper av palestinier är det du talar om...?

Vertigomannen sa...

Av Gazas 1,5 miljoner palestinier tillhör säkert en liten del Hamas och många av dom röstade på dem i valet 2006. Av de 200 barn som mördats den senaste tiden av israelisk militär inbillar jag mig att ganska få tillhörde Hamas.

Det är fullt möjligt att ta våldsamt avstånd från Israels vidriga invasion utan att ta ställning för Hamas förvirrade idéer och handlingar, utan att ge stöd åt något särskilt palestinskt parti eller grupp.

Imorgon kl 13 samling på Sergels torg för oss som vill demonstrera vår avsky mot den israeliska terrorn.