onsdag 11 mars 2009

PÅ CYKEL I SNÖSTORMEN

Ja, cyklade förvisso från Zinkensdamm till Universitetet igår eftermiddag, genom snöstormen, för att beskåda slutdebatten på den stora konferensen om Ett nytt grönt kontrakt för Sverige (ett försök att göra en gemensam lösning på kriserna inom energi, ekologi och ekonomi).

Det var bättre än jag hoppats, Birgitta Dahls inledningsanförande riktigt bra (varför blir före detta socialdemokratiska politiker oftast mycket radikalare än när de var aktiva?), och Miljöpartiets Peter Eriksson inte alls illa.

Men det magiska ögonblicket inträffade när ett par i publiken ställde raka frågor om vilken beredskap politikerna hade inför Peak oil/oljekrönet och dess effekter t ex på livsmedelsförsörjningen , med tanke på att hela det svenska jordbruket drivs av olja. Det är ju ingen oviktig fråga med tanke på att de senaste tvåhundra årens ekonomisk-politiska utveckling har drivits av oljan, och nu börjar produktionen minska kraftigt samtidigt som efterfrågan ökar ännu kraftigare.

Plötsligt började de tre politikerna viska med varandra där framme vid podiet i en nypåfunnen gemenskap i ovetenskap (Miljöpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet), och deras svar var så trevande och goddag-yxskaftiga att publiken började skratta.

Det gick liksom en ängel genom rummet – en dödsängel.

Förutom att bygga fler kärnkraftverk är helt enkelt svaret: ingen beredskap.

11 kommentarer:

Kalle sa...

Du är så jävla snygg, alltså. Men jag undrar om du kan lägga upp lite fler lättklädda bilder här på bloggen. Kan man få se din rumpa?

Vertigomannen sa...

Så där ja! Det är DET jag pratar om, nu börjar det likna verklighet i kommentarsfären!

Få av mina kroppsdelar har inte prytt ett bokomslag - egentligen bara ansiktet. Vems rumpa tror du det är på omslaget till Bara för dig...?

Anonym sa...

… "ingen beredskap" – herregud, jag får andnöd. Jag vet ju – borde veta! – men ändå: andnöd.

Peakoil, my ass!! sa...

Peakoil, så fel ute är de som tror att vi upplever det tillståndet nu! Kanske om 100 år? Men omställningen borde hur som helst börja nu.Det finns många oexploaterade områden i världen där det är möjligt att utvinna olja, områden som anses för dyra nu utifrån det långsiktiga pris på olja som förväntas gälla. På Island, i Asien, längs USA:s kuster, m m. Att priset nu har sjunkit kraftigt beror på världskonjunkturens djupdykning, att oljepriset såg ut att närma sig 200 dollar per fat förut berodde på denn exceptionella högkojunkturen, där de nya globala ångvältarna Kina och Indien drog upp priset utan att det nästan utvanns mer olja. Plugga natek och ni inser att peakoil just nu är lika sant som att det finns utomjordingar i hemligt förvar i Texas. En tragikomisk vänsterkonspiration, som får vänstern att verka ännu mer löjlig än den är numera. Ett förfäktande som får den som skådar utifrån att tycka att dagens vänster är en spegelbild av Bushregimen. Vad har ni att vinna på att påstå något som är så fel, nu? Det får mig att skratta åt allt annat ni påstår, trots att mycket av det säkert stämmer.

Vertigomannen sa...

Aspo kan knappast kallas en vänsterorganisation. Kjell Aleklett är folkpartist och har kraftigt influerat Alliansens kärnkraftsprogram genom sina slutsatser om oljekrönet - på gott och ont.

http://www.peakoil.net/

Anonym sa...

Peakoil om 100 år ... varken IEA eller ens oljebolagen är så optimistiska ... vid vilket universitet i Sverige lär man ut att oljeproduktionen kommer kunna öka i 100 år till? Ett fall för fucking högskolenämnden ...
Du grabben, innan du börjar fäkta med din utbildningsnivå kan du ju uppdatera den ... börja med IEA:s senaste rapport. Men de kanske är del av den tragikomiska konspirationsvänstern? Vi har vuxit oss starka snabbt då isåfall...

Anonym sa...

Ni vänstermänniskor som predikar jordens undergång och den snara återuppståndelsen av Guden Marx. Själv tror jag att det blir Guden Hitler som tar över i så fall. Hur kan man påstå att det är peak oil när oljepriset är så lågt som det är nu? Var finns grunden för denna mörka profetia om oljans snara slut? Det enda peak vi lär se snart är peak loser, ni blir peak loser. Hahaha.

Anonym sa...

Vad menar du med att "nu börjar det likna verklighet i kommentarsfären". Får du många komplimanger? Inviter?

Anonym sa...

Alla som börjar någon slags text med orden "Ni vänstermänniskor" saknar det nedersta paret revben och har överböjliga ryggrader, vilket gör att de förr eller senare - oftast förr - dör barnlösa och förvittrade i sviterna av näranog konstant autofellatio.

Anonym sa...

KÄRNKRAFT FOREVVER!!!!!!!! <3

Christoffer sa...

Ni xenofoba ultraliberaler som tror allt är Frimurarkospirationer och Hitler trots allt var en hyvens kille kanske borde ... Vad vet jag vad ni borde. Söka hjälp?