fredag 13 mars 2009

BACKLIST

En bra grej med att vara ett litet, nischat förlag med ett stort eget nätverk, rentav en egen liten värld, är att backlistförsäljningen rullar på. Böcker som är fem tio år gamla säljer fortfarande. Tvingas med jämna mellanrum ut i mitt egenbyggda lager och packa tio tjugo ex av en massa titlar och köra iväg med till Förlagssystem (vars lager bara ligger några mil härifrån).

Gillar den där stabiliteten och långsiktigheten, gillar att böckerna inte reas ut och lämnas till pappersåtervinningen efter ett år. På det sättet är det fan så mycket bättre att vara författare och komma ut på Vertigo än att ges ut av Familjen eller Kooperationen.

Det kanske rentav är ekonomiskt bättre: för även om Familjens författare automatiskt får mycket mer uppmärksamhet, och deras böcker har mycket bättre distribution och insäljning, så lever titeln bara i max 6 månader. Sedan blir det ättestupan (bokrea och pappersåtervinning). Och om en läsare upptäcker författarskapet finns det inga böcker att köpa utom den allra senaste. Kvar finns antikvariat och bibliotek – ingen royalty för författaren!

Men ligger du på Vertigo kan en nybliven läsare fortfarande hitta din bok fem tio år efter att den kommit ut – royalty för författaren!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Looong tail din stekare

Creutz sa...

Gut, gut.

Yossarian sa...

Familjen... Är det Bonniers?

Vertigomannen sa...

Lång svans – precis! Har fortfarande inte lärt mig alla snygga ekonomiska termer... Och visst: brukar kalla koncernen för Familjen för att betona det nästan urkapitalistiska i denna obegripligt mäktiga olagarki.

runkbaset sa...

det frågades om utländska förlag i nyhetsbrevet.

kanske kan du sälja in gunnar blå till Conrad i Brasilien?

De har gett ut Stewart Home, anarkism, modernism, HST, S.I. och sånt.

Enda sättet jag hittade som kan komma i kontakt med dem är web-formuläret här:
http://www.conradeditora.com.br/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=2&Itemid=85

skriv in namn, email, ämne, meddelande, och klicka iväg...

och så har dom telefonnummer på sidan också. om sånt är intressant.

OK.

Vertigomannen sa...

Tack för tipset! Har mailat dom, hoppas få svar. Måste kanske bara leta upp nån som kan göra lite provöversättningar till portugisiska...