söndag 1 mars 2009

OM KULTURUTREDNINGEN

Är sysselsatt med att i Facebook-gruppen "Författare" (ja, samma en där Carina Rydberg efterlyste författare som ville stödja åklagarsidan i Pirate Bay-rättegången) diskutera kulturutredningen och dess litteraturpolitiska förslag. Författarförbundet är hemskt anti. Är för min del försiktigt positiv. Skrev så här nu senast för den som är road av frågan:

"Kulturutredningen gör rätt stor sak av att mångfalden är åsidosatt i litteraturstödet eftersom de rika bjässarna får en sådan stor del av pengarna. Och de menar att "kvalitet" inte är ett tillräckligt kriterium.

För tio år sedan var jag rätt ensam bland författare/förläggare om att vara mot bokmomssänkningen, eftersom jag precis som Ulvskog tyckte att staten borde satsa miljarden på aktiv litteraturpolitik (bibliotek osv) hellre än på skattesänkningar och att sänka priset på Harry Potter och Slitz.

Det utredningen skriver är att litteraturstödet borde bli mer kulturpolitiskt profilerat och att hänsyn borde tas till ekonomiska förutsättningar. (Typ när Vertigo ger ut Celines efterkrigsböcker är det en relativt sett ohyggligt mycket dyrare och riskablare satsning än om Familjen skulle göra det.) Dessutom säger de att riktlinjerna och principerna borde vara tydligare (nu har den som söker ingen aning om varför det plötsligt blir nej).

Och när det kommer till Fonden, säger de inte mycket, förutom idén om en sammanslagning. Jag har inte helt bestämt mig, men jag lutar mot att det kunde vara en poäng att Författarfonden hamnar under demokratisk kontroll istället för kompiskontroll.

En Författarfond med tydligare riktlinjer och offentliga utlåtanden (typ sakkunnigutlåtanden som vid akademiska ansökningar fast förstås kortare) vore faktiskt en välsignelse jämfört med den där lite osunt tystlåtna prestigecirkusen vi har idag."

Kulturutredningen kan laddas ner som pdf:er här.

1 kommentar:

bögfrågan sa...

Struntfrågor.

Nu till det viktiga: Om två bögar som båda gillar att få den där bak gillar varandra, kan de ha bögsex? Har alltid hört att det inte går då, eller är bögar flexibla så att de kan både ta emot den i anus och stoppa in sin i anus? Anus, anus, anus.