fredag 15 augusti 2008

SPENNY

Såg ytterligare några avsnitt av den kanadensiska teveserien Kenny vs Spenny och grät av skratt. Kennys karaktär är inte särskilt märklig: han är ett vansinnigt, samvetslöst rovdjur, beredd att göra vad som helst för att vinna tävlingen. Nej, det är Spenny som är fascinerande med sina ledsna ögon, sin eviga förnedring.

Självklart är han inte så ledsen som han ser ut, och självklart är han lika hänsyns- och hjärtlös som Kenny. Men hans melankoli och hans envisa moraliska ansträngningar, hans idiotiska fair-play, hans uppgivenhet inför den ofrånkomliga förnedringen är så övertygande.

Iklädd en getmössa och ett par getbyxor blir han påsatt bakifrån av en levande get och säger bää; samtidigt tittar han avgrundssorgset in i kameran.

Denna känslomässiga ambivalens producerar en humor på avgrundens rand.

På tal om film: tittade på lite gamla Vertigofilmer tillsammans med Daniel Berg igår. Det mesta av det kan inte läggas ut på YouTube. Insåg att vi när vi är som mest nergångna och gränslösa kan framstå som ett par Fredrik&Filip-typer som rullar oss i vår egen gödsel – med den skillnaden att vi mitt under orgierna oavbrutet diskuterar subjektets gränser, Hegel, den antika krigsföringen, energiflödenas mekanik, hjärnans verkliga funktionssätt, historieteori och inbillningskraftens centralitet...

Vilka outhärdliga typer.

5 kommentarer:

Mårten sa...

Ni låter som vilka studenter som helst.

Linn sa...

Fin de Siècle-män och Fredrik&Filip-typer i ett och samma stycke, gode gud vad är det för monster som denna civilisation skapar! Jag arbetar vidare med min Genus Teori o Metod undervisning i hopp om att det ska ljusna och min armé med 75 miljoner genusvetare ska frälsa oss.

Kom hem med min dvärgfru nångång!

Redaktör'n sa...

Nåväl, hellre påsatt av en levande get än en död.

Lotten Kalenius sa...

Outhärdliga typer? Jag tycker snarare ni låter som några av de få som har något att komma med. Kan man inte förmedla något med humor kan man inte förmedla något.

Anonym sa...

"några av de få som har något att komma med" det var humoristiskt!