söndag 3 augusti 2008

DUMHETENS PRIS

Lördag i Vertigoborgen: åtta timmars slit med att granska Gamiani-översättningen, kom fyrtio sidor, knappt en tredjedel men ändå rätt bra jobbat. Det blir bitvis en nyöversättning. Och vilken bra bok!

Söndag i Vertigoborgen: sitter och klistrar in lappar i Gunnar Blås Den tredje systern. På sidan 17 finns det nämligen ett grovt tryckfel: det som skall vara ett W med en krona över blev i utskriften bara en konstig fyrkant. Ännu ett exempel på min dumhet: att inte kolla igenom ett original innan det skickas iväg till tryckeriet. Får fortfarande betala priset.

Den här romanen, förresten… har inte läst den på länge, tittar i den nu och inser att det är en oerhört brutal bok: svindlande, nästan äcklande, svartare än den svartaste svärta. Förfärligt och upprörande! Så kallar den sig också "en svart solskenshistoria".

För ett par år sedan råkade min mormor hitta Den tredje systern hemma hos min lillebror, hon började läsa i den (hon gillar böcker, det var genom henne mitt litteraturintresse ursprungligen väcktes), kom några sidor och slängde den sedan rasande ifrån sig. Hon ringde upp mig och skällde ut mig för att jag gav ut sådana böcker.

Sådant är danande.

(Omslaget till Den tredje systern är för övrigt ett foto taget på Norra Djurgården av min första bil, en skalbaggsgrön Ford Scorpio. I baksätet hukar Hanna Hård, i framsätet sitter Daniel Berg med en äkta pistol i handen.)

35 kommentarer:

Alice sa...

Uppskattar alla bra boktips ;)

Therese sa...

Är du glad att din mormor reagerade så, för att hon då är som en mormor ska vara, eller skulle du vilja att hon var lite galnare?

rrrrr sa...

på vilket sätt var det danande, bestämde du dig för att gå ännu längre i "ond energi"?

maria maddalena sa...

Apropå mormor och synden.

Che guevara sa...

Hur beskriver du dig själv politiskt? Liberal eller marxist? Jag såg att du gav ut Det kommunistiska manifestet en gång (med ett töntigt macho inledning tyckte jag, att socialdemokrater var fjollor eller hur det var).

che guevara sa...

Det är alltså min uppfattning att det inte räcker att "slappna av och bara vara". Det är budoirfilosofi.

Fader Brown sa...

Min son, det finns ingen klinisk godhet. Ta du bara och fall ner på knä och be så blir det nog bra med den där översättningen.

ulla-karin sa...

Det är ju en snäll pojke. Och det är inte så lätt i våra dagar. Att veta hur man ska vara.

rrrrr sa...

Beware of kulturjournalister, Svindelman. Beware of filtret. I synnerhet kvinnliga kulturjournalister, tyvärr.
Dyker det upp en livsstilsdonna ur designdjupet och vill pressa dig på svettig bjäfs och pip, tacka nej. Du kommer annars att framstå som en blogghora i tidens spermaström.

Vertigomannen sa...

Danande: för att det jag uppfattar som en gastkramande skönhet plötsligt studsar mot en helt annan uppfattning, helt andra värden. Den sortens konfrontationer är lärorika. I övrigt djupt tacksam mot min mormor för att hon förde mig in i böckernas värld, även om hon inte alltid uppskattar samma saker som jag. Politiskt: (post)marxist.

martin sa...

Vad menar egentligen rrrrr....?
Har folk alldeles tappat balansen?

js sa...

Danande: för att "en kall blick, ett snörpande på munnen från de människors sida i vilkas krets och för vilka man är fostrad är något som också den starkaste fruktar."

Therese sa...

O ja, det är mördande. Sterilt mördande.

greek the freak sa...

jag tror inte Vertigomannens mormor är mer kaoketheia än honom. men förkåt förkåt, jag skulle ju inte...

maria maddalena sa...

GUD VÄLSIGNE ÅSA MATTSON.

Therese sa...

hahaha det här ÄR ganska roligt.
Eftersom det var jag som sa att folk borde slappna av och bara vara, så vill jag precisera: jag menade egentligen att moralismen hit och dit var rätt trist. Däremot ty6cker ju jag också att det behövs mer politisk och litterär medvetenhet.... och mindre ordmissbruk - hur ofta hör man inte "revlution" användas slött idag?

martin sa...

js: varifrån kommer citatet?

martin sa...

Och - moralism eller inte - skulle jag vilja veta vad rrrr menar med att kvinnliga kulturjournalister är sämre än manliga.

js sa...

martin: nietzche, friedrich - den glada veteskapen. Bok 1:50, isoleringsargumentet.

läs den, begrunda den, memorera den, ordmissbruka den!

js sa...

lägg in ett s på efternamnet också. så många konsonanter, så lite tid.

therese sa...

Jag har faktiskt läst Den glada vetenskapen. Den är jättebra.

js sa...

therese:
apropå ordmissbrukande då... hur många böcker har inte fått omdömet 'jättebra' utan övrig kommentar i diverse bloggar?

Crister E sa...

Bäste Vertigoman!

Det slog mig häromdagen - hur gick det med Per Meurling egentligen? Mannen omkring vilken det stod "en stank av begagnade damunderkläder".

Anonym sa...

js:

intressant kommentar. och hur många barn får inte leukemi för att deras fäder hatar kvinnor?

Fader Brown sa...

Ta inte åt dig, Therese. Lyssna inte på dem. Det finns inget som sticker så i ögonen på litteraturens falska svartrockar som glädje. Jag log inombords när jag såg ditt "den är jättebra!" Även om jag förstås har mina invändningar mot Nietzsche.

fader Brown sa...

Och, kära anonym, som jag förmodar är en kvinna, din reaktion (som fick blodet att isa sig åtminstone i mina ådror) är fullt begriplig, även om barnen inte ska lastas för sina fäders gärningar... eller ord och tankar. Man måste - som tidigare sagts här - ha rätt att lufta sina känslor, inte minst för att kunna granska dem: det finns gåtfulla aspekter av kvinnohatet, liksom av manshatet, men den svarta magi som vanmäktiga människor vänder sig till måste till varje pris undvikas.
Så fall nu ner på dina knän och be, så ska du se att det känns bättre.

js sa...

anonym: hur ska jag tolka den frågan?

fadern: du är inte på riktigt... väl?

Therese sa...

Oj, här har det hänt saker. Vet inte om jag hänger med.

therese sa...

Jag ska erkänna att jag inte alls hänger med. Man ska ju hålla på och tolka hit och dit. Efter lördagens vindrickande lyckas jag inte med det (långa baksmällor nuförtiden). Fader Brown tycker jag är läskig, vem det nu är. Vet inte om det är något slags finkulturell maskerad det här. Nej, ge mig en Robert Gustavsson-fars med spring i dörrar i stället. Det passar en kreti och pleti som mig bättre.

greek the freak sa...

Förkåt oss våra synder, såsom ock vi förkåta. Stanna kvar Therese, jag kan inte mycke grekiska jag heller...

Therese sa...

Fast jag tog inte det minsta illa upp av det där om att det var ordmissbruk att kalla den glada vetenskapen jättebra.

martin sa...

Vad tycker egentligen Vertigomannen om denna explosion av .... ond energi?? god?? - i kommentarfältet?

js sa...

martin: han får skylla sig själv. göra reklam för sin blogg i nyhetsbrev och allt.

therese: när kreti och pleti har läst den glada vetenskapen och uppskattat den ska jag klättra upp i ett träd och kuttra. läs zarathustra också, om du inte gjort det redan. teratologens nyöversättning är alldeles utmärkt!

Therese sa...

Klart jag har läst Zarathustra. Den är jättebra.
Men någon här är ute efter blod. Jag tror det är...

FADER BROWN.

fader brown sa...

Sådärja. Nu sover de.
Kusten är bålgetingklar. Kom Art, dags för oss.
Är kattluckan stor nog för dig?