torsdag 12 februari 2009

SKUGGORDNINGARNA

Läser om "the shadow banking system", som 2007 omsatte mer än det officiella banksystemet; det består av en oöverskådlig väv av hedgefonder, försäkringar på försäkringar, ränteauktioner och annat mera underligt som finansmänniskor hittat på för att låta det monetära luftslottet växa gränslöst utanför de statliga regleringarna.

I Turkiet har vi en "shadow government" där statens verkliga makt sägs ligga: en implicit, oreglerad våldsstruktur. Och i den virtuella världen finns "the shadow internet", där den VERKLIGA fildelningen äger rum, långt bortom den vanliga internet(miss)brukarens räckvidd. Lite på samma sätt har vi än (ännu icke il)legal designer-drog-skuggvärld som i rasande fart producerar nya molekyler för ungdomsmarknaden.

Driver de här vilda västern-ordningarna fram "utvecklingen" eller pressar de efterjagande regleringarna fram dem? Det är troligen en dialektisk relation. Men en sak är klar: så fort statsapparaterna börjar reglera (och skatta) minskar profitmarginalerna – och vidden av uppfinningsrikedom – samtidigt som jämlikheten ökar och riskerna minskar. Skulle en annan samhällsordning kunna mobilisera den här kraften på ett annat sätt?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skriv inte om ekonomi, håll dig till den där sanden som gör crazy yellow. Det blir alltid konstigt när folk som inte vet det minsta om ekonomi ska göra utläggningar om "världsläget".

Vertigomannen sa...

Du har säkert rätt. Men blev heller inte särskilt mycket mer vetande av din kommentar: säg till när det skrivs felaktigheter så vinner du tacksamhet!

Rasmus sa...

Skriv mer om ekonomi, om den generella ekonomin. Det blir alltid konstigt när ekonomer som bara känner till de enskilda ekonomierna ska göra utläggningar om "världsläget".