fredag 20 februari 2009

INTRESSANT FRUKOST

Rumskamraten vill så gärna ha Dagens Nyheter. Och eftersom hon har total makt över mig så ligger den där pappershögen nedanför brevspringan varje morgon. Den här morgonen var det livsfarligt: har för svagt hjärta, måste avbryta prenumerationen, det kan inte vara nyttigt att skratta så mycket.

I bostads-bilagan var det nämligen en freakshow utan dess like: ett hemma hos-reportage hos Johan Hakelius och Susanna Popova. Säger som Göring (nästan): "När jag hör ordet design osäkrar jag min revolver." Är det här samma skribenter som brukar rasa mot slöa och bidragsberoende underklassmänniskor? Nu faller allt på plats. Ordet "borgerlig" infinner sig...

Bläddrade sedan vidare och hamnade i kulturdelen, där nästan ett helt uppslag ägnas åt Kajsa Ekis Ekmans recension av Susanne Dodillets Är sex arbete? (Tyvärr visade de inte det snygga omslaget, det var annars rumskamratens besvikna fråga: "är jag inte naken i tidningen?") Det här med att publicera våldsamma sågningar precis före recensionsdatum – är det en strategi hos DN, för att desavouera och påverka de andra medierna? De gjorde det i höstas med Vázquez Díaz Florina också. Är det elakhet eller bara dumhet?

Här har vi då, lite i likhet med Nina Björks famösa recension av Laclau & Mouffes Hegemonin, en recension som inte säger särskilt mycket om den bok den handlar om. Är sex arbete? är en jämförelse mellan den tyska och svenska prostitutionspolitiken; men recensenten finner för gott att inte skriva om Tyskland i den långa texten. Varför?

Kan det vara så att det blir för komplicerat och motsägelsefullt att den tyska feministrörelsen till stora delar har en helt annan syn på prostitutionen än den svenska? Och att det då är enklast att låtsas som ingenting – till och med i samband med en bok som just jämför de båda länderna?

Far imorgon till Göteborg, ska gå på Susannes disputationsfest. Blir intressant att se om den pålästa och grundliga opponenten kommer till samma uppfattning som Ekis Ekman eller om den senare bara läst väldigt slarvigt och tendentiöst.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset om popovahakelius - var tvungen att gå in och läsa nättidningen (nej, jag har lyckligvis ingen papperstidning)!

Yossarian sa...

Läste recen i morse och DNs skribent verkar ju ha en poäng, helt klart.

Anonym sa...

Vilken poäng har DNs skribent, Yossarian? Tycker det är väl snällt av dig, Edenborg, att kalla Ekis Ekmans historieförvanskning för "recension". Det är ingen recension. Läs bara rubriken!

Yossarian sa...

Hon visar ju hur man kan förvanska citat m.m. Skulle gärna höra författarens försvar...

Anonym sa...

Skulle tro det är Kajsa Ekis Ekman som förvanskar citat. Kolla den: http://motpol.blogspot.com/2009/02/forvirrad-sexmoralism-i-dn.html

Yossarian sa...

Inte övertygad av detta, anonym. Ekis Ekman exemplifierad tydligt vad hon menade.

Undrande och besviken sa...

Jag gillar Vertigo men att ni ger ut den här boken förstår jag inte. Jag trodde ni gillade sex. Prostitution är något helt annat. Att utnyttja fattiga människor, hur går det ihop med ett förlag som ger ut vänsterböcker?