söndag 20 september 2009

ALLT MER TUNGRODD BOKBRANSCH

Läser i Sydsvenskan om det parodiska förhållandet att ellerströms förlag i Lund inte längre kan leverera böcker till stadens största bokhandel eftersom allting numera ska skötas centralt från huvudkontoret i Stockholm – som inte är särskilt intresserade av ellerströms böcker.

Misslyckades nyss med att göra alldeles oskyldiga små annonser för Vertigos nya böcker på Facebook. Annonserna nekades eftersom produkterna stred mot deras policy. Det var ju fråga om 1700-talserotik och homosexualitet, gubevars. De tycks däremot inte ha några problem med att sälja annonser av typen "hitta tusentals kvinnor i din stad" och "din drömbostad i Turkiet".

Fattas nu bara att Akademibokhandeln, Adlibris, Bokus, Bokia och resten av hela den svenska förlagsbranschens samlade idioter sparkar ut Vertigo. Vi kommer naturligtvis att tacka och ta emot: förlagets arsel älskar smisk! Men börjar inte skämtet gå för långt? För vad är det som har hänt detta onådens år 2009?

För en litteraturälskare framträder bokbranschen helt enkelt som helvetet på jorden.

3 kommentarer:

Ahria sa...

Du får vara lite slugare och inte bara slugga. Starta en grupp på FB och se till att få många medlemmar och så gör du kommentarer den vägen som kommer fram instant till alla som anslutit sig till gruppen.
I övrigt är bokbranschen på väg mot samma struktur som filmbranschen - eller åtminstone filmbranschens distributionsled.
Motstånd stimulerar liksom bra pornografi.
Ge inte upp. Hitta nya vägar istället.
/Anders

rasmus sa...

Heh, jag dystopibloggade lite på samma spår, spekulerandes kring hur förlagsbranschens sätt att omfamna "e-boken" skulle kunna leda till en situation med ett slutet digitalt format, kontrollerat av en allsmäktigt förläggarkorporation, som definierar vad som är en "riktig" bok. Fick för mig att små och mellanstora förlag ändå kunde bli avgörande i om en sådan utveckling alls är möjlig eller inte. Men jag vet inte.

Vertigomannen sa...

Min spekulativa fantasi säger mig att de ickedigitala transformationerna av branschen i år är effekten av en tipping point där lågkonjunkturen, den efter hand tilltagande centraliseringen av bokens distributionsled (och decentralisering av produktionsledet!), mediernas ökande kris, och kanske inte minst e-boken och uppmärksamheten kring Pirate Bay-rättegången allihop är faktorer som fått kvantiteten att övergå i kvalitet.