lördag 5 september 2009

KAPITEL 19: ROMANTISKA FRAGMENT

Nyromantiken präglade min sena ungdom. Läsningen av Almqvist, Atterbom, Tieck, Schlegel, Novalis och de andra drömmande, envist poetiserande författarna-profeterna med deras ideal av en syntes mellan poesi och filosofi, praktik och teori, har satt sina tydliga spår i Vertigos utgivningshistoria.

Att publicera ett urval av Novalis-Schlegel-Schleiermachers berömda ”romantiska fragment” var därför en given akt. Mattias Forshage översatte, vi inkluderade några som redan tidigare funnits översatta av Per-Erik Ljung.

Trots att pocketutgåvan av Äldreomsorgen i hög grad var problematisk, trodde förlaget fortfarande på formatet. Nu skulle det göras originalpocket! Romantiska fragment, E.A. Poes noveller och Hatets sånger var tre originalpocketar som släpptes samtidigt 1999. Jesper Weithz gjorde formen på alla tre.

Ganska snart blev det uppenbart att originalpocket var ett format som förstörde mer än det gav. Böckerna fick mindre uppmärksamhet än de borde ha fått. Försäljningen gick halvdant. Läsarna räknade helt enkelt inte med att hitta dessa pärlor i den här formen. Och Pocketshoparna var inte särskilt roade av att ställa fram dem.

Att vi inte skrev ut de tyska romantikernas namn på framsidan till Romantiska fragment gjorde säkert sitt till. Att vi valde att sätta ett foto av ett halvgånget foster (taget av Gabriella Håkansson på det fantastiska biologiska museet i Uppsala) på framsidan gjorde säkert också sitt till. (Tanken var given: ett romantiskt fragment är ju en halvgången aforism, en textbit som fryst i sitt vardande.)

Oavsett dessa bekymmer står dessa tre böcker ut som några av de vackraste i Vertigos utgivning. När pocketutgåvorna sålt slut kanske vi trycker dem i lyxiga, inbundna utgåvor i en omkastning av den normala rutinen. Novalis, Schleiermachers och Schlegels textstumpar är värda det; de förblir starka impulser att poetisera varat genom språk och handlande, och är därigenom nödvändiga.[Boken finns fortfarande att beställa direkt från förlaget, och ingår dessutom i det urbilliga "pocketpaketet".]

Inga kommentarer: