tisdag 22 september 2009

KAPITEL 21: HATETS SÅNGER

Den tredje boken i det massiva originalpocketsläppet 1999 var antologin Hatets sånger: tidig svensk socialistisk diktning (1885–1910). Här presenterades för första gången ett större urval militanta, socialistiska dikter och visor från de hårda, heroiska åren kring 1900.

Urvalet gjordes av Bruno Jacobs, Sebastian Osorio och Fredrik Samuelsson, de båda första var medlemmar i surrealistgruppen. De hämtade dikterna ur gamla flygblad, revolutionära tidskrifter och udda diktsamlingar som bevarats på Arbetarrörelsens arkiv och KB. Särskilt fina är dynamitarden Leon Larsons alster, tonsatte faktiskt några av dem (inklusive ”Petrolöserna”) för några år sedan, kanske sjunger in dem en vacker dag.

Omslagslayouten gjordes av Jesper Weithz. Fotot togs av mig och föreställer en inoljad Mattias Forshage med teaterblodiga händer, blåställ och en elak tång poserande i Lugnets industriområde. Å! Lugnets! det var en sällsynt plats! Så mycket tjyvgods, så mycket korrugerad plåt, så många galningar på ett och samma ställe! Cyklade en gång dit för att köpa kedjor att hänga böcker i, har aldrig blivit så utskälld i hela mitt liv, den skrothandlaren var ofattbart ilsken och ful i mun.

Även den här boken skulle nog ha tagits emot med större intresse om den inte kommit direkt som "folkupplaga" utan presenterats med hårda pärmar: materialet är till stora delar unikt och presentationen högintressant.

Svenska Dagbladets dåvarande kulturchef (numera förläggare på Atlantis), Peter Luthersson, blev upprörd och skrev den 19 november 1999 (orimligt nog utpekade han mig som bokens upphovsman, lite ovanligt att en förläggare får den äran):

”Fartyget Amalthea sprängdes 1908 i Malmö hamn, och året därpå mördade Hjalmar Wång en hög svensk officer i Kungsträdgården. Och ’den lysande poeten’ Leon Larson visade sig vid en husrannsakan ha dynamit och skjutvapen i sin lägenhet. Carl-Michael Edenborg och hans tre redaktörer [sic] tycker att den rimliga reaktionen inför dylika fakta är att håna den borgerlighet som blev upprörd och med avsmak hänvisa till en åtföljande ’hätsk kampanj’ mot sina [sic] hjältar. Mot bakgrund av att unga nazister för närvarande återupplivar mordet som argument blir denna attityd extra vidrig.”

[Boken kan fortfarande beställas här: den ingår också i det ”politiska paketet” som finns här.]

Inga kommentarer: