fredag 4 september 2009

KAPITEL 18: KLUMPIGHETEN OCH ANDRA HISTORIER

Gunnar Blå var Vertigos första debutant. Det var inte givet att vi skulle ge ut hans novellsamling Klumpigheten och andra historier. Åtminstone ellerströms förlag och Kerstin Aronssons bokförlag Anamma refuserade manuset innan vi antog det. Vertigo var förstås som skräddarsytt för Gunnar Blås texter med deras våldsamhet, sexbesatthet och poesi.

Formen till boken knycktes från en av Vertigoförebilden J. J. Pauvèrts markis de Sade-utgåvor från 50-talet, som jag mätte upp med linjal hemma hos min vän Michael Löwy i Paris: marginalernas storlek, antal tecken per rad, antal rader osv.

Det blev en vacker liten volym, med titeln medvetet tryckt lite snett, för att gestalta en idé om klumpighet. På titelbladet står årtalet som ”999” för att anknyta till Uppenbarelsebokens odjur. Omslagskartongen är blygrå och har en härlig känsla.

Manusets redaktörer var Aase Berg, Mattias Forshage, Gabriella Håkansson och Nikanor Teratologen. Utifrån deras synpunkter ströks några av novellerna – de inkluderades senare i nytrycket av boken tillsammans med några av Gunnar Blås ungdomliga porrnoveller – och dispositionen ändrades.

Gunnar Blås debutantporträtt i branschorganet Svensk bokhandel refuserades pga de fula orden – det är veterligen enda gången detta skett (och skulle knappast hända idag). Den uppsnyggade texten kan vi läsa här och den ursprungliga versionen här.

Mottagandet av Klumpigheten och andra historier var försiktigt men positivt. På den tiden var det svårare att debutera på ett mindre förlag, och det uppsvällda intresset för debutanter hade inte kommit än. På Gunnar Blås hemsida hittar du lite klipp.


[Boken är slutsåld sedan länge men kom 2007 i en ny, utökad utgåva som är rikligt illustrerad av Fabian Göranson och innehåller en massa bonustexter. Nyutgåvan döptes till Klumpigheten redux som en hyllning till Stig Sæterbakken. Du kan beställa här.]

Inga kommentarer: