onsdag 28 september 2011

JULIETTE PÅ TURTEATERN

En och annan kanske minns det stora grälet om Markis de Sade på Aftonbladet kultur hösten 2009. (Här finns ett gammalt, jättelångt blogginlägg som sammanfattar debattens olika turer samt min syn på saken. Debattens intressantaste text, av Edda Manga, hade inte publicerats då, men läs den gärna!)

För några dagar sedan hade Turteaterns uppsättning av Markis de Sades Juliette premiär. Jag var på bokmässan då och har inte hunnits se den, men av recensenterna att döma är pjäsen rätt omtumlande:

"Både feminister och antifeminister har märkligt nog gjort Juliette till sin. I Nils Polettis infallsrika regi – han är årets Våga-stipendiat för att ”ha vänt upp och ner på vårt vaneseende” – lämnas tolkningen i publikens knä. Vad han bjuder på är en amoralisk häxdans, en odyssé genom mänsklighetens allra mörkaste vrår och ett dekadent, erotiskt smörgåsbord där risken är stor att man som publik blir visuellt matförgiftad. " (Ylva Lagercrantz Spindler i Svenska Dagbladet.)

"Poletti har både dramatiserat och regisserat och det är stökigt och infallsrikt, tre timmar av orgier där lättheten förstärker vidrigheterna. Med rolig dans och tokig kostym skapas en sadofars med sprittande energi men förbinder också Sade med oss. Den svenska flaggan i fonden, malande tv-monitorer och karaokenummer med helt banala låtval – som Love hurts och Leende guldbruna ögon – vrider Juliette ur 1700-talet och placerar den hos den svinande samtidsmänniskan." (Jenny Aschenbrenner i Aftonbladet.)

Nu på lördag den 1 oktober kan du komma och se inte bara pjäsen utan även ett samtal mellan mig, Sade-översättaren Hans Johansson, Sade-experten Agneta Tröjer och regissören Nils Poletti. Det börjar klockan 18,00, därefter är det föreställning och avslutningsvis firar vi i en kombinerad releasefest för boken och allmänt vansinne.

Jag rekommenderar dig att köpa förköp eftersom platserna är begränsade! Du köper dem direkt hos Turteatern: http://turteatern.se/

Inga kommentarer: