lördag 27 juni 2009

WE DON'T HAVE A CLUE

Tillbringar några dagar i Umbrien, i bergen norr om Perugia, på en konferens om peak oil. Intressantast är ändå samtalen under måltiderna. Igår en åldrad agrikulturvetare som la ut texten om att de senaste två åren var den mest monumentala kris han varit med om i sin livstid; den kunde bara jämföras med Kubakrisen, men den gången hände det ju inte. Och nu händer det.

Det började redan för två år sedan, när priset på konstgödning plötsligt mångdubblades (påverkas bland annat av tillgången på naturgas) och stora delar av jordbruket slogs ut. Matkris. Och sen kom det legendariska 145 dollar oljefatet för ett år sedan. Och sedan den ekonomiska systemkollapsen. Gång på gång suckade jordbruksingenjören och slog ut med händerna: vad göra?

Idag, under en lunch som ackompanjerades av ett sublimt åskväder, talade vi med en holländsk geolog som påpekade att peak oil bara är en av alla peakar: i synnerhet tillgången på nödvändiga metaller börjar bli plågsamt kännbar. När vi frågade om globaliseringen, menade han att den just nu tillbakabildas pga allt starkare brist på råvaror. Om nationalismen tycktes komma tillbaka under 90-talet, är det ingenting mot vad vi kommer att få se när länderna som har råvaror sluter sig kring sina egna marknader. Trodde inte globaliseringen skulle göra mig nostalgisk.

Efter en föreläsning som tyvärr visade att peak-all tyvärr inte kommer att förhindra den globala uppvärmningen (även om den kommer att motverkas), suckade en belgisk klimatforskare och sa: det värsta är inte att tiden är så knapp, att krisen är så omfattande, att problemen är så monumentala. Mänskligheten har lyckats med stora insatser förr. Det värsta är att vi inte har en aning om vad vi ska göra: "We don't have a clue."

I vintras satt Miljöpartiets Peter Eriksson på scenen på konferensen om Trippelkrisen (Energi, Ekonomi, Ekologi) och ryckte på axlarna åt frågan om Peak Oil: det är väl bara bra om oljan tar slut, tyckte han.

På den här konferensen, som gästas av framstående forskare från hela Europa, finns bara en politiker: en moderat som verkar väldigt optimistisk vad gäller tekniska lösningar. Även i den här frågan framstår vänstern som hopplöst överkörd, i en tid då den borde ha alla chanser i världen att vinna stöd.

Och vi har inte en aning.

Inga kommentarer: