torsdag 18 juni 2009

SNOPET

Juristen Jenny Westerstrand och sociologen Sven-Axel Månsson anmälde för ett tag sedan Susanne Dodillets avhandling Är sex arbete? för vetenskaplig "oredighet" till Göteborgs universitet. De båda kan inte kallas neutrala: Månsson utsätts för en hård granskning i boken och Westerstrand befinner sig mitt i de sexköpslagsvänliga nätverk som också kritiseras.

(Som sagts tidigare: synd att inte fler kompetenta personer med distans har engagerat sig i och uttalat sig om saken.)

I svaret från universitet står det bland annat:

”Fakultetsnämnden bejakar givetvis möjligheten för utomstående att anmäla misstanke om oredlighet i forskning till rektorn. […] Vi ser mycket allvarligt på att denna möjlighet missbrukas som ett redskap i tolkningstvister, för att göra utspel i kollegiala trätor eller för att bedriva politiska kampanjer."

Hoppsan! en redig käftsmäll på anmälarna! I tidningen Arbetaren hittar vi denna kommentar:

"Förutom att man struntar i vad vi har anfört i sakfrågan och enbart går på formalia är det upprörande att vi också anklagas för att bedriva politisk kampanj, säger Jenny Westerstrand."

Ja, det är ju oerhört långsökt att tänka sig att personligt involverade anmälare med tydligt avvikande politisk uppfattning skulle ägna sig åt något sådant – eller?

1 kommentar:

Marco sa...

Den här typen av anmälningar är så klart mycket sällsynta; normalt släpper man inte fram riktigt svaga avhandlingar till disputation eftersom ingen vill ha det "pee on the parade" som det betyder att verket sågas sönder och undrkänns inför publik. Den här gången hade forskaren tydligen stöd av sin fakultet, men en hel binge kritiker och recensenter - de flesta är fackmän - har redan pekat på usel empiri, vilseledande hantering av fakta och konstiga resonemang om 70-80-talens feminism etc.
Att du vill backa upp doktorand Druddlillet är en sak, för debatten är det bara positivt att hennes bok granskas ordentligt och hårdare än vanligt.