lördag 27 juni 2009

MER PEAK OIL

En framstående klimatforskare fick ordet under ett av seminarierna, som handlade om hur Peak oil påverkade prognoserna för den globala uppvärmningen (FN:s klimatpanel tar inte in den faktorn i sina beräkningar otroligt nog). Han lät bli att kommentera vad som sagts och berättade att han på sistone helt gått upp i frågan om de fossila bränslen och vad den minskande produktionen av dem kommer att innebära. "It terrifies me."

Han påpekade att politiker nu världen käbblar över hur de ska påverka utsläppen av koldioxid. "They believe they have the power. But they can't do anything." Det handlar nämligen inte längre om hur mycket olja vi ska använda på jordklotet. Det handlar om hur vi ska fördela den minskande tillgången. Och det handlar om hur de extrema konflikterna som föds ur energibristen kommer att hanteras.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Känner du till www.fromthewilderness.com ?

/ah

antoine sa...

Om läget är akut, hur kommer det sig att de inte har olika alternativa planer för att oljan ska ta slut? Det verkar som att de vet saker som de inte vill säga. Till exempel hur mycket olja som saudierna kan pumpa upp i ännu oexploaterade oljefält.Hur mycket olja som finns i Afrika. Naturligtvis handlar det om att låta diktaturer sitta kvar vid makten och inte låta folken få del av oljeinkomsterna, men oljan lär inte ta slut för Väst än på ett tag. Detta är enda sättet att förklara varför I-länderna inte verkar oroliga över peakoil-diskussionen.