torsdag 4 juni 2009

DROGARTIKEL OCH NORDISK KRIMINALKRÖNIKA

Nu är min, Daniel Bergs och Ted Goldbergs stora artikel "Portugals avkriminalisering av droger: en dundrande succé" ute på Newsmill. Läs noggrant och försök sedan anklaga oss för drogromantik och knarkliberalism.

Läser för övrigt storögd och fascinerad de två senaste volymerna av Nordisk kriminalkrönika. Recenserade förrförra årets utgåva i Aftonbladet och tycker fortfarande likadant: det är suveränt att läsa om brott och polisarbete när det är skrivet av utredarna själva istället för murvlar. Och vilken samtidsskildring! vilka karaktärer! vilka storysar!

(Och på tal om det: nöjesläser Jens Lapidus Snabba cash, rycks med en del men känner samtidigt att det är som när Petter rappar. Lapidus vill så oändligt gärna vara James Ellroy men kan inte dölja att han är en privilegierad medelklassakademiker som aldrig varit i närheten av att leva på gatan. Med det sagt: Lapidus är den bästa stilisten av alla kända svenska deckarförfattare.)

3 kommentarer:

stewe sa...

Gör om, Gör rätt.
Leif GW är bästa stilisten bland deckarpatrasket.
Med elefantlängder.

Si senor sa...

Viktig debattartikel på Newsmill. Men om ni kritiserar nyliberalsernas monopol vad gäller drogfrågan, varför använder ni bara deras rapport i så fall? Ni kunde ha slagit en signal till någon viktig person i Portugal, det hade gett större tyngd åt era ord. Ni har ett rätt jobbigt akademikerperspektiv också, där ni vet bäst minsann. Tror inte ni lyckas vinna tvivlare och motståndare till er på det viset. Fundera på argumenten mer, de argument som vinner debatten och än viktigare i början placerar debatten på politikernas agenda. Så att de inte kan ignorera den. Siffror hade hjälpt, konkret fakta som jämför Sverige och Portugal. Hur har Portugal förändrats efter toleransen? Mindre kriminalitet för vanliga människor? Färre dödfall i droger? Lägre kostnader för samhället? Etc.

Eufomanen sa...

Läs Pillerplaneten. Där framkommer att c:a 93 % av all hantering av psykotropa droger hamnar utanför myndigheternas radar. Dessa preparat omsätter c:a 14 000 milj. kr/ år i Sverige. Vad är då kriminologernas analyser värda? Repression är ganska verkningslöst om en drog redan har slagit rot i ett land. I boken beskrivs en del effektiva strategier mot droger, dopning etc
Den största mängden "knark" tillverkas och distribueras av det läkemedelsindustriella komplexet.