måndag 10 november 2008

KULTURRÅDET PÅ FRANKFURTMÄSSAN

[Sedan länge utlovat inlägg:]

Statens kulturråd hade en liten monter på bokmässan. Där delade de ut en lyxig folder med titeln New swedish titles 2008. Den innehöll en lång text samt en massa reklamfoton på författare. Det enda bra med foldern var översättarens namn: Sarah Death.

Texten var ett beställningsjobb som gått till Bonnierförfattaren Ulrika Knutson. Hennes uppdrag var att beskriva 2008 års viktigaste svenska litterära verk. Hon valde själv vilka böcker hon skulle ta upp. Av de 33 omnämnda verken var 22 utgivna på Bonniers.

Återigen bekräftas bilden av Sverige som ett av de kulturellt mest korrumperade länderna i Europa. De flesta andra länders kulturråd eller motsvarande satsade på stora montrar med fylliga presentationer och hjälpsamma assistenter. Svenska kulturrådet valde att sälja Bonnierförfattare i en liten monter bredvid den stora Bonniermontern.

Litar inte Statens kulturråd på sina egna arbetsgrupper? Varje år delas en massa litteraturstöd ut till kvalificerade svenska litterära verk utifrån rekommendationer av kunniga personer (som nuförtiden dessutom väljs ut med hänsyn till jäv). Vore det inte rimligare att presentera dessa verk i Frankfurt? Arbetsgrupperna består trots inte av en enskild, djupt insyltad Bonnierförfattare utan har åtminstone lite större möjlighet att ge en fullödig bild av den svenska litteraturen enligt föreskrifterna:

”Syftet med litteraturstödet är att främja kvalitet och mångsidighet i bokutgivningen så att läsarna garanteras ett brett urval av god litteratur.”

Borde inte även utländska litteraturintresserade få ta del av den kvaliteten och mångsidigheten?

3 kommentarer:

Mattias Indy Pettersson sa...

Återigen bekräftas bilden av Sverige som ett av de kulturellt mest korrumperade länderna i Europa.

Instämmer. Man skäms å deras vägnar.

Henrik sa...

Skandal är vad det är och skandla skall det kallas!

Vertigo borde omedelbart återuppta sitt krig mot "Kulturrådet i dess nuvarande form", precis som när samma statlig inrättade råd vägrade ge litteraturstöd åt bland annat De elvatusen spöna med motiveringen "den inte är en klassiker".

Denna oförrätt och skym skola icke tillåtas passera obemärkt! Hela litteratursverige (med undantag för samtliga författare som gives ut av Bonnierkoncernen) bör genast sluta samman för att krossa allas vår ärknemesis!

Rasmus sa...

Att jävet i själva litteraturstödet har lindrats var i varje fall nytt för mig. Kan du inte berätta vad som hände?