torsdag 18 september 2008

EDVARD MUNCHS 'SKREVET'

Ja. Nej. Det är min bestämda åsikt.

En människa som kallar sig Ulrika Kärnborg attackerar Florina med ettern fräsande i DN idag. Även Vertigomannen får sig någon sorts indirekt känga (hur ofta brukar förläggare nämnas vid namn i bokrecensioner?). Läst texten några gånger, men förstår inte vad människan menar. Är hon arg för att hon inte blev kåt? Är hon arg för att hon inte kan placera texten? Är hon bara arg i största allmänhet? Är hon själva det arga? Är. Hon. Arg? JÄTTEARG!?

Argh.

(Herregud, det skulle ju gå att såga Florina på ett intelligent sätt! Skrev under den sömnlösa natten före min disputation en fulländad sågning av min egen avhandling, med motbevis för varje idé och argument. Kanske formen för en patafysisk litteraturkritik: skriva en sågande och en hyllande recension och publicera samtidigt under olika namn. Bråka för övrigt inte med mig: är beväpnad. Och ska för övrigt försöka hinna lägga ut filmsnutten från igår med titeln ENVAR SIN EGEN RÖRMOKARE med en halvnaken mig i huvudrollen och en vattensprutande toalett.)

15 kommentarer:

София sa...

hon är arg. hon är till och med arg på avskildhet med toapapper och arg över att läsaren mellan samlagen matas med orgiastiska matskildringar. HUR kan man bli arg och avtänd av något sånt?

kallar hon dig lite odiskret för paneldebattskåt? grattis! :D

Anonym sa...

Ja lägg upp filmen!

Creutz sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lotten Kalenius sa...

Nej du, den sågningen var definitivt inte bra skriven. Den ger verkligen en känsla av att hon avreagerar sin frustration för något. Vad det kan vara är väl inte så svårt att gissa, med tanke på ämnet.

RH sa...

Jag tycker faktiskt att det var en ganska skojig sak hon snott ihop. För en gångs skull.

Anonym sa...

lögn. dikt. förbannad sådan.

majalu sa...

Sätt gärna in en länk till recensionen. Har inte DN och när man kollar upp den på nätet måste man vada genom skit, dataspel, pop, bjäfsiga kärringar, trend, modesperma - orkade inte leta efter Kärnborg.
Lotten Kalenius: det där är en kliché.

Lotten Kalenius sa...

Majalu: Klichéer är klichéer av en anledning. Se där, ännu en kliché.

Henrik sa...

Hennes kritik är helt obefogad. Kan det ens kallas för kritik!? Som vi alla tycks ha konstaterat är kvinnan arg. Eller kanske bara väldigt, väldigt frustrerad över någonting (eventuellt problem av varierande sexuell art, stigande utlåningsräntor, sänkt oljepris, Carl Bildts krav på att Rapport skall lägga ut en oklippt version av den i veckan så omdebatterade intervjun, sätt-in-valfri-orsak-till-frustration).

Började själv läsa Florina igår, då jag satt isolerad från omvärlden i en liten stuga, och kan inte instämma i den befängda kritiken någonstans. De första 20 sidorna lovar mer än jag någonsin kunde hoppas på! Och de sporadiska inflikta beskrivningarna av mat ger handlingen en härlig utfyllning. Att Ulrika Kärnborg inte klarar av att se mat som något njutningsfullt eller ens uppskatta de adjektiv som beskriver den får stå för henne.

Så lyssna icke på frustrerade kritikers tal om massagestavar ärade Vertigoman! Publiceringen kommer väcka glädje och förundrar hos de vidsynta och behövande.

Dessutom är det roligare med litteratur som rör upp känslor (i Ulrika Kärnborgs fall ilskna sådana) än stryker läsaren medhårs. Det borde varje litteraturkritiker som önskar aktning och respekt veta.

Susanne sa...

Här. Grårumpan kan vist inte lage link.

Anonym sa...

Betyg en och en halv massagestav var i och för sig väldigt kul. Jag har inte läst Florina, vet inte vad jag skulle tycka. Däremot kan jag bedöma recensionen någorlunda: boken är inte i recensentens smak, och alla kan ju inte gilla alla böcker, men recensionen vittnar inte om sexuell frustration och knappt ens om ilska.

Anonym sa...

För övrigt vidhåller jag att spekulationer om sexuell frustration är dumma på ett sätt som bara är tråkigt.

Anonym sa...

Den mycket positiva recensionen (och citaten ur boken) i Tidningen kulturen fungerade nästan ännu mer avskräckande åtminstone på den här läsaren... Alla kan inte gilla allt, det finns inga skildringar som är oifrågasättbara.

Anonym sa...

länk till en till grå

http://www.youtube.com/watch?v=XPfAjRuTnEw

Anonym sa...

En och en halv massagestav är ju ganska mycket ... får knappt plats ... men Ulrika pressar på ... klarar det! Rene gapar med sina latinska ögon uppspärrade. The show can go on.