måndag 23 juni 2008

FÖR MYCKET

Detta händer två gånger om året: Svensk Bokhandels och H:tröms kataloger kommer. Tillsammans innehåller de annonser från i stort sett alla svenska förlag, med i stort sett alla kommande böcker.

Det är viktiga publikationer. De sprids i hela bokbranschen, från recensenter till butiksinköpare, från konkurrenter till författare. Vertigo annonserar förstås där, faktiskt i båda två eftersom förlaget har någon sorts dubbel över- och undergrundplacering. Läser dem också numera som recensent: utifrån dem sammanställer man "önskelistor" som redaktionerna sedan utgår från.

Har hört att folk ser fram emot dessa kataloger, de tycker det är underbart spännande att bläddra i dem, gotta sig åt allt som komma skall. Har själv aldrig begripit det. Det är samma sak varenda gång: en nästan fysisk känsla av illamående. Helt enkelt ett äckel. Och varje gång alltid samma tanke: det är dags att sluta. Ned med förläggandet. Ge upp.

Är inte säker på varifrån reaktionen kommer. Det finns säkert en megalomani och narcissism i den: mitt eget bidrag nivelleras och krymper till nästan ingenting i denna lavin. Vet ur det perspektivet inte vad som är värst: den enorma floden av ohygglig, självbelåten dynga som pressas fram eller de faktiskt riktigt bra och spännande titlarna. För i det första fallet reduceras mina böcker till en del av en stinkande kloak, i det andra så väcks avund.

Värst är förstås att majoriteten av alla böckerna är nästan likadana, ser likadana ut, handlar om samma sak, presenteras på samma sätt - och deras författare har samma vidriga smil i sina tråkiga ansikten. Och det otäcka är att Vertigos annonser gradvis har förlorat sitt raseri med tiden och gradvis smälter samman med den gråa, tröga ån. Fordom: "Litteratur är rövknull", "Det enda svenska porrförlaget som ger ut kvalitetslitteratur", kukar, vanvett och söndertrasande löften. Nu: "ännu en god erotisk klassiker".

Undrar vad det beror på. En del av det är förvisso: trött på att spela apa inför branschen. Mer intresserad av att låta den oväntade poesin uppstå i direkt kontakt med läsarna. Och hur intressant är det att krysta fram, konstruera ett raseri?

Tacka vet jag Bokbål förlag. Deras annons är vacker: en underrättelse om att de försatts i konkurs. Börjar misstänka att Bokbål är både det första och det sista äkta bokförlaget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Ännu en god erotisk klassiker" Kallemankan som vore Vertigo ett budoirförlag! eller vad fan det heter.

Anonym sa...

En god är en god bok, erotisk eller ej. Du kan be Bengt Westerberg och Alf Svensson skriva förord om litteraturens underbara uppbyggelighet och dess roll i att skapa ett sundare samhälle.

Sedan kan du gå ut i ladan och halshugga dig själv med busktrimmern.

Eller så är det dags att SLÅ nån!!??

/Ödeshandsken