lördag 1 mars 2008

SMÅTT OCH GÅTT

Ute i Edenborgen, nästan besviken vid upptäckten att inte en enda av råttfällorna på Vertigolagret slagit igen – är varenda åkersork, näbbmus och skogsmus utrotad i huset? Ostbitarna satt kvar. Nå, det är ju en god nyhet för böckerna själva: men bryr de sig verkligen om ifall de blir lästa eller uppätna?

Har precis fått Pontus Lundkvists fantastiska illustrationer till Lovecrafts Fallet Charles Dexter Ward. Inte mindre än fjorton stycken har denna genialiska, maniska människa krystat ut! Det blir en riktigt snygg bok. Riktigt, riktigt stygg.

Funderar på att gå på Fabian Göransons vernissagefest på fiket ikväll. Men vad är det med mig och fester? På något sätt har jag tappat intresset för dem, festerna förefaller sällan tillräckligt festliga. Dessutom är de alldeles för långa. Och alkoholen är ett uselt knark. Hellre två timmars äkta extas i ett vansinnigt rum än en utdragen fylla med massor av bekanta som pratar oavbrutet.

Tänker mig att det är så Vertigos litteratur ska fungera också. Hellre än dessa drösar av glänsande nyheter, kartonnage, pocketar, allt detta pladder, all denna rea, denna bussiness, denna bokbransch – hellre en enda yxa i andens huvud i form av en unik text.

2 kommentarer:

Anonym sa...

åååh, ännu en fantastisk rad: "hellre en enda yxa i andens huvud i form av en unik text"...

tycker definitivt att du ska överväga en fargmentsamling (eller aforismsamling)!

Anonym sa...

Vansinniga rum är bekant, men vad är det för teknik du använder för att åstadkomma "två timmars äkta extas"?