söndag 2 mars 2008

OM BOKLÅDOR OCH INTERNETBOKHANDELN

I DN idag läser vi en artikel där bokhandelskedjorna rasar mot internetbokhandlarna - särskilt Adlibris - pga av att de anses ha tjuvstartat med bokrean. Men bakom denna lilla konflikt ligger förstås en ocean av impotent hat från bokhandelskedjornas sida mot internetbokhandeln, som numera har kapat åt sig nästan 30% av bokförsäljningen i landet.

Vertigo har nyss slutit ett avtal med Adlibris. Vi skänker dem lite rabatt, och de ger oss plats i sina nyhetsbrev och på sidan. Det var de själva som sökte kontakten, bokade in ett möte, visade intresse för ett samarbete.

För något år sedan gjorde Cdon.com samma sak.

Vertigo förlag har funnits i femton år. Under den tiden har det aldrig hänt att en större bokhandel eller en bokhandelskedja sökt kontakt och pratat om samarbeten, rabatter, gemensam marknadsföring. Tvärtom har med få undantag (vissa mer engagerade boklådor som Hedengrens och Söderbokhandeln) varje kontakt från förlagets sida bemötts med likgiltighet och misstänksamhet. Såväl Akademibokhandeln som Åhléns vägrar över huvud taget att träffa oss.

Ur Vertigos perspektiv är det följaktligen svårt att heja på bokhandelskedjorna i den här konflikten även om de gärna framställer sig som offer. Det är bara hos internetbokhandeln som våra böcker får en chans.

5 kommentarer:

Susanne Christensen sa...

Audiatur bokhandel [heart] Vertigo.

Anonym sa...

DÖDA bokhandlarkedjorna, jävla Arnprånglande Marianne Fredrikssonfittsörplande John Grishambajsätande Augustpristagarnagelklippssnortande "bokälskande" likstelleende KRISTDEMOKRATER

Karolina sa...

De Vertigoböcker som jag inte hittat på antikvariat eller utgallrade på bibliotek (!) har jag faktiskt köpt hos Wettergrens på Avenyn i Gbg. Trevlig affär det, kedja eller ej.

Anonym sa...

Akademibokhandeln här i Jönköping säljer era böcker, men de saltar priset rejält. Era häftade böcker går för 199kr och de inbundna 219kr och uppåt. Helt vansinnigt... Tacka vet jag Bokcafét.

Unknown sa...

Akademibokhandeln har väl aldrig hafft billiga priser? Nej tacka vet jag adlibris.