måndag 3 mars 2008

ESPRESSO ELLER AMERIKANSKT KAFFE?

Sitter ibland med Malou i TV4 och pratar om böcker i hennes bokklubb. Anledningen är att det ges tillfälle att tipsa om några riktigt bra böcker från små förlag som kan ha svårt att komma fram i offentligheten.

Men det finns en annan poäng för. Varje gång väljs en bok ut till läsning, en ny bok som har fått eller som man tror kommer att ha ett publikt genomslag. Eller med andra ord: böcker som i vanliga fall hamnar helt utanför min intressehorisont.

Det är förstås en plåga att läsa de här böckerna, vars omslag pryds med namn på väldigt stora och rika förlag. Det mest typiska för dem är det undermåliga språket: ett oändligt tjattrande! Det vore nödvändigt att koka texterna i timtal för att få bort en massa blask. För en espressoälskare är det som att tvingas dricka litervis med amerikanskt kaffe.

Men denna smärta har ändå sin poäng. Den skänker en sorts energi åt en urlakad, uppgiven porrförläggare.Ty uselheten påminner om varför Vertigo måste finnas kvar, att det är ett viktigt arbete som utförs.

(Har föreläst febrig om Kepler och Galilei idag, skött privatkundsbeställningar, skrivit seminarietexter, skrivit klart artikeln om Istanbulresan, lagat fisksoppa och toscapäron, reflexmässigt fångat ett knäckebröd som föll av bordet och känt mig som en superhjälte som inte kommit ut ur garderoben, åkt pendeltåg, trott mig se en flicka med tre lager strumpor! strumpbyxor, lårstrumpor och knästrumpor! skaffat en ny mobiltelefon eftersom Alternativ Stad stal den gamla igår, inventerat min samling av 70-talsporrdvd:er inför försäljningen och faktiskt rentav tvättat och rakat mig!)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Kommit ut ur garderoben? - Menar du inte telefonkiosken? *blink*

Anonym sa...

Nu har jag tittat på dina lästips och dom verkar riktigt bra, det är bara och vänta på att jag ska ha råd och köpa, för biblioteket har då inga av dessa.

Hur är det och tvingas sitta med malou, har lite svårt för henne och böckerna som hon lägger fram. Önskar verkligen dom små förlagen all lycka. Tur att det finns någon som kan föra fram dem.

Anonym sa...

"Sitter ibland med Malou..."

Du borde tvättas med kemisk bensin och smiskas.

Anonym sa...

Om du menar mig anonym, så visst

Vertigomannen sa...

Hm, nä jag tror människan syftar på mig... jag begriper inte själv varför dom envisas med att bjuda in mig till programmet, jag är ju alltid så hemskt elak.

Anonym sa...

Någon annan än jag som hur vertigomannen rynkar på ögonbrynen då Malou säger att papa dee läser "ganska djupa, tunga böcker" samtidigt som han sitter frammåtlutad likt en skitande gorilla och får stake då han associerar père dees bokval till Spengler?

Anonym sa...

Dom? Vem vad vilka är dom? Konsum? Posten? Telia? Melodifestivalen? Går det inte att tacka nej? Du får väl betalt?
/Fröken Persson

Anonym sa...

Hej! Hvad vil det koste mig at få sendt Sade-pakken til min adresse i Danmark, og hvordan kan jeg betale? Vh Bo

Anonym sa...

"Någon annan än jag som hur vertigomannen rynkar på ögonbrynen då Malou säger att papa dee läser "ganska djupa, tunga böcker"/.../"

Det lade jag också märke till, haha! Papa Dee verkar dock vara en hyvens kille och han påstod ju knappast själv att han läste "tunga" böcker.

Anonym sa...

"Det mest typiska för dem är det undermåliga språket: ett oändligt tjattrande! Det vore nödvändigt att koka texterna i timtal för att få bort en massa blask."
Låter som Teratologen...