måndag 31 mars 2008

OM STREET

Många blandar ihop Textmässan med Streets "ord & text". Det är inte så konstigt: två år efter den första Textmässan kom Street med sin "ord & textmässa". Förra året placerade de sig helgen före Textmässan. Och i år gjorde de sin egen variant av den slogan Textmässan lanserade förra året: "Stockholms egen bokmässa". På Street blev det "Stockholms största bokmässa".

Ska ta tillfället i akt att berätta lite om skillnaderna så att de båda evenemangen inte längre behöver blandas ihop.

Textmässan är en manifestation av landets oberoende förlag och tidskrifter. Den står fri från både kulturbidrag och sponsring. Den tillåter inte kedjorna och koncernerna att deltaga. Den har mål och mening: att visa var någonstans det fria tänkandet och det viktigaste litterära skapandet äger rum.

Street marknad är Hornstulls eget Kivik minus stripporna och allt annat som skulle göra det skoj. Ordet "marknad" ska tas bokstavligt: det handlar uteslutande om kommers, stödd av ABF.

Textmässan försöker istället på ett medvetet naivt sätt skapa ett tredje rum bortom stat och marknad. I år drar vi ner på utställarna och programmet, gör något som är vackert hellre än stort, märkligt hellre än folkligt, extremt hellre än rumsrent.

Annorlunda uttryckt: om Bokmässan i Göteborg är som Disneyland, ska Textmässan vara som en varieté med nekrofiler och brinnande svärdslukare som du råkar hamna på i ett dunkelt hamnkvarter och aldrig hittar tillbaka till.

Inga kommentarer: