måndag 21 juni 2010

VACKRA ORD OM KLITTY

För några veckor sedan släpptes den femte Klittyboken. Kan inte påstå att det har stormat kring den, men den har nått en hel del läsare och det har skrivits en hel del fint om den. Särskilt roligt är att kritikerna har fått upp ögonen för textens mångsidighet. I mina ögon är Klitty: ett rymdäventyr en värdig avslutning på Anastasia Wahls projekt, om det nu är slut...

Kristoffer Folkhammar i Helsingborgs Dagblad, som för övrigt tror att Angela Carter skulle ha gillat Klittyböckerna:

"Mer handlar Klitty om att bruka pornografi som ett laddat, möjliggörande material, att genom det skamlöst låga – och då syftar jag på tonen i den plumpa satiren och inte erotiken i sig – utmana, häckla de häcklande. / Att idealisera är att förtrycka. Och därför är Klitty i någon mening briljant."

Malene Jensen på bloggen Benshi:

"Det som faktiskt genomsyrar hela boken är värme och omtanke. [---] ... jag slås av hur högt och lågt blandas hänsynslöst, hur finkänslig ömhet blandas med lavemang, hur acceptans blandas med ödemättad förintelse.Här ligger en av bokens styrkor, dess allomfattande ironiska budskap: det är okej att vara precis som en är. Och så är det såklart väldigt plumpt och väldigt kul. Bokens överdådiga slut är väl värt väntan..."

Benny Holmberg i Tidningen kulturen:

"Denna bok är en förledd deckarkritik inbakad i en feministisk genre- och genusattack finurligt anslagen som pseudosexistisk gubbrunkattack, utformad som en kvasiuppgörelse med media och deckargenren, inslaget i en förslagen och bitade kändisintellektualism, parat med det raserade manssamhällets kvarvarande ruiner av floskulös sexism. Anrättningen kan i korthet beskrivas som en skröna full av feministklaustrofobisk genrekritik, fluoriserande upplöst i glättig gladporretorik avrundat med gubbsnuskig kåthet. Och förkärleken för den klassiska Fellinska dvärg- och cirkuskarnevalen med krokodilinslag är ju uppenbar och synlig för envar."

Inga kommentarer: