onsdag 21 maj 2008

BORTSKURET

Aftonbladet gillade recensionen. Men dom ville med goda skäl stryka bort det som handlade om den andra av de två böckerna: det var tänkt att bli en samrecension av Foucault-antologin Diskursernas kamp och Patricia Dunckers roman Förhäxad av Foucault.

Konstigt nog visade det sig att den senare boken, utgiven på "Björkstedts förlag" varken finns på Adlibris, Bokus eller ens i Libris. Boken ligger här på mitt skrivbord, den är väl översatt, ordentligt formgiven och tryckt – men den tycks samtidigt inte existera. (TILLÄGG I EFTERHAND: Björkstedts kontaktade mig och meddelar att boken numera kan hittas i handeln.)

Inser nu poängen med att ha en blogg! Det ger ju möjlighet att ändå publicera de elaka formuleringar som fick mig att fnissa förnöjd och som inte kommer finnas med i texten som trycks i Aftonbladet på lördag. De bortskurna styckena gick så här:

"Nyligen gav förlaget Björkstedts ut litteraturprofessorn Patricia Dunckers Förhäxad av Foucault (Hallucinating Foucault). Precis som i Umberto Ecos Foucalts pendel lockar säkert personnamnet i titeln en del läsare, men precis som i Ecos bok blir de snuvade på konfekten: Foucault är inte med.
Duncker berättar historien om litteraturdoktoranden som inspirerad av sin flickvän ger sig iväg för att träffa den författare han skriver sin avhandling om, Paul Michel, numera inspärrad på dårhus i Frankrike: det händer en del på vägen, men inget minnesvärt.
Förhäxad av Foucault är en idéroman, men inte av det klassiska slaget, dvs en text som bär fram idéer och har ett program. Dunckers bok är istället en idéroman av det moderna slaget: en text som känns som en smart idé. Men det är förstås orättvist att läsa Diskursernas kamp och Förhäxad av Foucault samtidigt och skriva om dem i samma artikel: som att samrecensera en Mercedes och en trehjuling."

Häpp!

Inga kommentarer: