måndag 21 maj 2012

KENT OCH LOVECRAFT


Jag har på sistone lyssnat alldeles för mycket på Kents nya skiva: Jag är inte rädd för mörkret. Ett par av låtarna envisas med att få mig att tänka på H P Lovecraft. Nu kan jag inte släppa denna tanke: har Jocke Berg möjligen läst Vertigos mastodontutgåva av H P Lovecrafts Skräcknoveller medan han skrivit texterna till albumet?

Det är inte bara att låten "Färger på natten" för tankarna till novellen "Färg bortom tid och rum" och att "999" är en klassisk ockultistisk variant på "666", utan framför allt några versrader i låtarna "Petroleum" och "Tänd på". I den första:

"Tror du att det finns något okänt där ute
En urtidsgud som inte ville bli väckt
Något som gömmer sig i djupen
som bidar sin tid
och drömmer om petroleum och tungmetaller
drömmer om fossil och döda koraller
drömmer om strålskadade atoller i natt"

I Lovecrafts skräckfyllda universum spelar guden Cthulhu (som dyker upp i många av texterna men särskilt i novellen "Cthulhu") en viktig roll. Cthulhu är ett fjälligt, tentakelförsett sjömonster som ligger nere i djupen och sover och väntar på sin dag.

Och i låten "Tänd på" hör vi:

"Tänk om det finns en bortglömd väg
som ingen gått på långa år
Den kanske leder oss till vattnen
Till ringarna på vattnet
Till en underjordisk stad
Glömda vener och artärer
Dolda tunnlar under arkaden
Några av oss har varit där
men vi har glömt hur vi kom dit
Vi saknar koderna och nycklarna
som krävs för att ta sig tillbaka
in in in…
In i ljuset"

Underjordiska, bortglömda städer är återkommande i Lovecrafts otäcka kosmos, särskilt i romanen Vansinnets berg. Den spöklika närvaron av ett bortglömt förflutet som ligger precis under ytan hemsöker tydligen både Lovecraft och Jocke Berg. Bägge vill vara våra vägvisare ned i denna underjord samtidigt som de båda förnekar att de hittar vägen.
 
(Texterna är hämtade från Kents hemsida.)

1 kommentar:

Larsa sa...

Kents musik har jag tappat intresset för, men texterna blir bara bättre för varje skiva tycker jag. Och det här är ju helt suveränt! Blir extra intressant då det kommer från ett lite oväntat håll.