onsdag 19 januari 2011

MIDVINTERBOKEN

Nu har förlagets älskade Stormtruppsmedlemmar efter åtta sorger och sju bekymmer (tryckeriproblem) äntligen fått Midvinterboken i sina brevlådor. Jag tror faktiskt inte någon av dem har blivit besviken över innehållet. Och jag får äntligen avslöja vad det är för bok den här gången.

Förra gången innehöll Midvinterboken ett aldrig tidigare översatt urval av patafysikern Alfred Jarrys texter: Ur Den gröna talgdanken. I år har turen kommit till den säregna franska författaren Laures texter: En liten flickas berättelse och Laure (ur Det heliga).

Fransyskan Laure – som egentligen hette Colette Peignot – levde mellan 1904 och 1938. Hon var nära vän med Michel Leiris och Georges Bataille, i vars hem hon avled. Hon växte upp i ett ytterst borgerligt hem men gjorde revolt både sexuellt och politiskt. Under en period på 30-talet vistades hon i Sovjet.

Laures efterlämnade papper och skrifter gavs ut efter hennes död. Ur dem ekar en röst av motstånd, poesi och gränslös bejakelse. På dem hon träffade gjorde Laure ett outplånligt intryck: Bataille baserade porträttet av "Dirty" i sin roman Himlens blå på henne. Och Kathy Acker utgick från Laure när hon skrev sin My Mother: Demonology.

Hans Johanssons översättningar av Laures texter är de första till svenska. I utgåvan finns också ett fylligt förord.

Det enda sättet som du kan lägga vantarna på den här enastående boken är genom att bli medlem i våra Stormtrupper. Det blir du här.


Inga kommentarer: