måndag 31 januari 2011

JESPER HÖGSTRÖMS MISSFALL

Jesper Högström recenserar Hunter S. Thompson-biografin i dagens Expressen. Han inleder:

"Låt oss börja med klyschan: det blir alltid kontrovers kring Hunter S Thompson. Sex år efter den legendariske amerikanske journalistens död handlar det om att svenska bokhandlare vägrar sälja en översättning av en biografi över mannen.
Jag vill med en gång säga att jag förstår bokhandlarna."

Sedan berättar han varför han inte tycker om varken boken eller Hunter. Det är en sak. Inget konstigt. Men hans inledning är inte bara felaktig, utan ännu mer omdömeslös. Hur snyggt är det att i en av Bonniers stora tidningar försvara den centralstyrda svenska bokbranschen mot ett litet oberoende förlag? Högström tycker att det är bra att monopolen vägrar sälja Vertigos böcker.

Dessutom har han ingen koll: kontroversen handlar faktiskt inte alls om att "
svenska bokhandlare vägrar sälja" boken. Den handlar om att ingen av de stora bokhandelskedjorna tog in boken centralt i höstas, och att vi då vi det radikala beslutet att ge Kulturbutik.se ensamrätt att sälja den. Det är alltså Vertigo som vägrar sälja till bokhandelskedjorna!

Värt att nämna är att många enskilda bokhandlare har hört av sig och beklagat att deras kedjor tagit det idiotiska beslutet, vissa har själva velat ta in boken. Det har de också fått. Jag har nämligen inget emot bokbutiker, men jag avskyr homogenitet och centralstyrning. Jesper Högström tycker tydligen tvärtom.

2 kommentarer:

sundin sa...

...att han inte alls gillar Hunter låter ju som en briljant grundförutsättning att recensera boken.

Anonym sa...

slött:

- av redaktören som la ut jobbet på JH
- tänkt av JH angående "säljvägran"
- skrivet av JH over all

samt

Allmänt Drygt