lördag 4 september 2010

SENKOMMEN ÖVERVAKNINGEN-RECENSION

I senaste numret av Nöjesguiden finns en vacker recension av Gunnar Blås Övervakningen: minnet av dig, signerad Isabelle Ståhl. På sin vänstra sida har den en anmälan av Den osynliga kommitténs Det stundande upproret och på sin högra en av Blondin-bellas bok Egoboost. Kan inte hålla mig från att skriva av hela recensionen:

"Om man är det minsta intresserad av spionromantik eller film noir måste man läsa den här korta och svindlande vackra romanen. Carl är på jakt, eller kanske flykt, genom Europa med tåg, amputerad och iklädd trenchcoat. Genom minnesförlusten ilar fantomsmärtorna och allt tyder på att han har ett förflutet även om amnesin gör det omöjligt att vara säker. En saknad blixtrar genom kroppen när han ser våldet i tabloiderna.
Han beter sig som en agent och uppfattas därför så, men det finns inget uppdrag, ingen uppdragsgivare. Han utbyter information med kliniskt leende franska kvinnor på anonyma kaféer men aktar sig för att fråga något, för när man frågar ger man svar och när man tar emot sänder man.
Minnesförlusten får övervakningen att kännas som en trygg existensbekräftelse. Gunnar Blås stillsamma språk är hudlöst och svindlande vackert. Den lånar spionthrillerns kropp och fyller den med uppfläkt sorg och existentialism."

Du hittar boken hos Vertigo.

Inga kommentarer: