söndag 30 maj 2010

KÖTTETS GOTIK

Är på resa. Arbetar på tåg och hållplatser och medan min fästmö sover på att rätta Google translates engelska översättning av Gunnar Blås Övervakningen: minnet av dig. Det är en märklig syssla. Den ursprungliga, svenska textens intimitet har tuggats av en avancerad programvara, och nu är "jag" där igen och bearbetar den.

Var på British museum idag. Häpnade i Parthenon-rummet över alla stympade kroppar. Om en av de viktigaste inslagen i gotiken är ruinen eller åtminstone det gamla, förfallna huset, går det här att tala om en kroppens eller köttets gotik. Det är en sorts "kroppar utan organ", men mer i form av spöken än av intellektuella konstruktioner.

Är indränkt i berättelsen om den kastrerade Gunnar med sin armstump, blev således särskilt mottaglig för dessa ruiner av manlighet, dessa människostumpar. Och precis som Den tredje systern, har Historien lämnat kvar deras testiklar för att inte döda begäret, bara förmågan att tillfredsställa det:
(Om du inte har läst Övervakningen: minnet av dig, förstår du nog inte det här fullt ut. Om du inte har läst den, är det en bra idé att göra det.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Riktigt snygga skulpturer dom där!

Kolla vad jag har hittat...en hyllning till Dvärg-Olle!


http://sakrisvinstian.blogspot.com/2010/05/dvarg-olle.html

Jan sa...

Konstigt att vissa av dem verkar varit delar av fontäner utan en lem till att börja med?