torsdag 20 maj 2010

REAKTIONER PÅ EBOKSUTSPELET

Det blev ett väldigt genomslag för pressreleaset om eböckerna igår: TT spektra fick iväg en artikel på 25 minuter som publicerades i en lång rad tidningar vilket i sin tur gav upphov till nya blogginlägg och en mängd kommentarer. Överlag sympatiserar de flesta med förlagets beslut att sluta med eböcker och ge bort våra rättigheter under creative commons (men obs! det är bara våra egna rättigheter vi kan ge bort på det här viset!).

Inser i efterhand att den självbiografiska orsaken till beslutet låg i ett allt för stort antal timmar som i februari fåfängt ägnades åt att få Gunnar Blås roman Övervakningen att bli vacker i epub-formatet. Det gick helt enkelt inte. Det blev fult.

Bokformgivning handlar om musikalitet, om rytm. När du formger en bok, som skall läsas i en tidsdimension, förvandlar du något rumsligt till en komplex melodi: du mäter millimetrar, du testar olika relationer mellan marginalerna, du rör dig fram mot ett visst uttryck hos satsytor och sidhuvuden, hos relationen mellan typsnitt, storlek och radmellanrum, du använder gyllene snittet och mikroskopiska förskjutningar, du kanske glesar mellan två bokstäver i ett ord i en rubrik, prövar att lägga in en hårfin linje någonstans.

Efter tio timmars slit med elib-formatet var Övervakningens typografiska melodi fortfarande nåt i stil med en mobiltelefons standardringsignal.

(Läs gärna Signe "Yamiko" Rocklins, Daniel Åbergs och Christopher Kullenbergs blogginlägg, och kolla också in de många kommentarerna till DN:s artikel.)

3 kommentarer:

Ulf Jacobsen sa...

Vi lever i en intressant boktid, och kommer att se mer av det här, men vem vet, kanske en dag till och med läsplattor som fungerar. Bra initiativ - Typography rules!

Anonym sa...

Men shit, gammelmänniska! Beslutet att släppa era böcker under en CC-licens är bra, men att säga att böcker är mer än text (med dina uppradningar) är väl ungefär som att säga att O'boy smakar mer än choklad, dvs tämligen ointressant för gemene man. Så fort e-böcker kommer i ett format som är bekvämt och läsbart för det stora flertalet kommer ni hur gärna ni än vill motverka det att tvingas följa efter. Och det oberoende av hur mycket du älskar paginering, typsnitt, det gyllene snittet och allehanda dravel.

Anonym sa...

Den som kallar paginering dravel
lider av inavel på vid gavel