söndag 12 oktober 2008

JÄVLA FEGISAR!

Åter från semestern. Åter hos de toviga kattungarna vars vildhet har tilltagit med exponentiell tillväxt. Åter i en sunkig verklighet där denna förfärliga nyhet möter mig från grannlandet:

Stig Sæterbakken säger upp sig som konstnärlig ledare på Lillehammerfestivalen. Han är en av samtidens mest intressanta författare, Lillehammerfestivalen är en norsk motsvarighet till Bokmässan, minus kommersen. På 2007 års festival, med temat "otrohet", öppningstalade den beryktade norske spionen Arne Treholt. Inför 2009 års festival hade Sæterbakken bjudit in den ökände förintelseförnekaren David Irving. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Inbjudningen handlade inte om innehållet i Irvings pseudohistoriska arbete. Temat för festivalen var "sanning", och Sæterbakken fann det intressant att bjuda in en känd "lögnare och historieförfalskare" för att prata om detta. Premisserna var alltså uttalade: "Det unika är att vi har fått en av världens mest beryktade lögnare att berätta om sitt sanningsbegrepp."

Det hjälpte inte. Förra veckan marscherade den liberala toleransens rättänkande och moraliskt högtstående företrädare i takt: inbjudningen till Irving måste återkallas i yttrande- och tankefrihetens namn! Författare hotade med bojkott! Viktiga sponsorer drog sig tillbaka! Hårt pressad meddelade Sæterbakken att han inte på några villkor tänkte vika sig.

I fredags meddelade festivalledningen att inbjudningen till Irving hade återkallats. Sæterbakken meddelade samtidigt att han avgått som konstnärlig ledare. En era, där litteraturfestivalen i Lillehammer framstått som en av de intressantaste och mest nytänkande fora för diskussion och debatt, är slut.

Stig Sæterbakkens sammanfattning av hetsjakten och festivalbeslutet lyder kort och gott: "Jävla fegisar!"

Läs mer här:

http://www.klassekampen.no/55114/article/item/null
http://www.gd.no/nyheter/article3840648.ece
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.6254854
http://www.klassekampen.no/artikler/nyheter/55118/article/item/null

Kolla också in Stig Sæterbakkens romaner Siamesisk och Sauermugg redux som Vertigo gett ut i svensk översättning. Under våren 2009 ger vi ut den kolsvarta thrillern Osynliga händer.

10 kommentarer:

Creutz sa...

Ja,djävla fegisar... överförmynderi...

Mattias Indy Pettersson sa...

Fullkomligt sanslöst hyckleri från dessa s.k. försvarare av det fria ordet. Oerhört trist att Saeterbakken valde att avgå, men han hade väl egentligen inget val.

För övrigt håller jag inte med om att kalla Irvings arbete för "pseudohistoriskt", eller ens tillskriva honom epitetet "förintelseförnekare" - ett epitet som dras fram så snart Förintelsen diskuteras i kritiska ordalag. Men det är väl en annan diskussion...

Anonym sa...

Skarpt inlägg - särskilt den sista utgången när VM får in ett par säljrader. Världens sämsta affärsman - I think not!

Linda sa...

Fegt, indeed. Själva idén med inbjudningen var ju fucking lysande! Synd att folk blandar ihop debatt och diskussion med politisk korrekthet.

RH sa...

Barnsligt av Saeterbakken, tycker jag. Varför skulle en uppenbar dårpippis åsikter plötsligt vara intressanta och värda rampljusplats? Varför skulle Sverigedemokraternas?

"Världens mest kände lögnares sanningsbegrepp." Tjosan. Saeterbakken vill som vanligt vara radikal, främst. Stöter på motstånd - och VM går i taket. Undrar just varför.

Mattias Indy Pettersson sa...

>>rh

"Uppenbar dårpippi"? Du har uppenbarligen ingen vidare koll på Irving.
Läs här vad John Keegan (en av vår tids främsta historiker (som givetvis blivit utpekad som nazistsympatisör när han uttalat sig positivt om Irvings bok "Hitler's war"...)) säger om Irving:
http://www.telegraph.co.uk/htmlContent.jhtml?html=/archive/2000/04/12/nirv512.html

Att ifrågasätta Sanningen (Förintelsen) innebär per automatik att man stämplas som dårpippi?
http://nymoral.blogspot.com/2008/01/holocaust-religion.html

RH sa...

Att ifrågasätta Sanningen (Förintelsen) innebär per automatik att man stämplas som dårpippi?

Givetvis. Till skillnad från Irving tror jag inte att Zyklon B är en myt; jag tor inte att Anne Franks dagbok är en förfalskning och jag skulle rentav våga påstå att judar faktiskt mördades i tyska gaskamrar.

Vad skulle någon rimligen ha ut av att lyssna på en sån? Förnekare finns det ju gott om överallt. I mina ögon bör de inte beskäras ytterligare offentlig talplats att sprida sin dynga ifrån.

Nätet finns gubevars redan.

Mattias Indy Pettersson sa...

I mitt tycke var Irving ett utomordentligt val just därför att han hade kunnat förklara sin kontroversiella syn på sanningsbegreppet. Men icke...
Likriktande censurivrare nyttjar än en gång sin makt för att tysta det fria ordet.
Voltaire hade kräkts okontrollerat i munnen...

Vad skulle någon rimligen ha ut av att lyssna på en sån?

Jag skulle hellre lyssna på denna dårpippi än på en fågelskrämma...

Anonym sa...

Det handlar om dåliga människor, som är mediokra på det de gör.
Vad annars kan de göra än att marschera i sin egen rättfärdiga skit.
Någon vill ha Ole Saeterbakkens jobb.
Om man inte kan inse det intelligenta ocjh klokt subversiva i att låta David Irving tala om sina sanningsbegrepp, då behöver man hjälp.
Moralpanik av värsta sort.
Snälla Berlinmuren kom tillbaka allt är förlåtet
Pissliberaler.

dockhus sa...

"I yttrande- och tankefrihetens namn!". Jojo!rav