onsdag 10 april 2013

KAPITEL 28: DEN VIDRIGE, EN KLITTYDECKARE

På Bokmässan år 2000 satt vi en grupp människor och åt sushi. Filosofen Sven Olof Wallenstein muttrade om litteraturens uselhet och om hur lätt det skulle vara för honom att skriva en roman. Jag frågade om han ville skriva en för Vertigo, om jag gav honom ett synopsis. Han tackade tveklöst ja.

När jag några veckor senare skickade honom synopsis till en våldsam, pornografisk deckare med satiriska övertoner, började han darra på manschetterna trots att förlaget lovade honom full anonymitet. Han tackade nej.

Synopsis blev liggande. Något år senare stötte jag på Anastasia Wahl. Hon säger aldrig nej. Hon fick synopsis. Hon isolerade sig i en stuga på landet och skrev boken på två dagar; under dessa 48 timmar drog hon bort och lade till en väldig massa saker till handlingen. Slutresultatet har inte många likheter med min ursprungliga idé.

Den eminente Jesper Weithz gjorde formgivningen, helt i linje med ambitionen att boken skulle påminna om Wahlströms ungdomsböcker, den röda tjejserien (han såg dock noga till att gömma sig bakom pseudonymen "Götterdämmerung & Tourette" (oj, hoppas det är ok att jag avslöjar detta). För att inga oskyldiga skulle råka köpa den av misstag, lade vi dock in ”Ej lämplig för barn” på baksidan.

David Liljemark ritade Klitty, samma teckning som sedan levt vidare i alla fem böckerna. Omslagsfotografiet togs av Annika von Hausswolff, under pseudonymen "Vanja Werner" (och hoppas att det är ok att jag avslöjar detta me). Bilden är tagen på det fantastiska Hotel Good Night Danielsson som låg vid Norra Bantorget i Stockholm, och som senare kom att spela en viktig roll i Gunnar Blås debutroman Den tredje systern. Där kunde man hyra rum en timme i taget (vilket jag har gjort), och de hade inte renoverat på trettio år, sällan har du sett en sådan perfekt Vertigo-miljö.

En blodig manspenis på framsidan visade sig vara lite för mycket för många återförsäljare, och det uppstod rentav ett gräl mellan Vertigo och Pocketshop, som vägrade sälja boken. (Ett kapitel i den andra Klitty-deckaren är en våldsam satir över Pocketshop.) Denna incident ledde till att Vertigo under många år inte gav ut pocketböcker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

vad hände med klitty.com?

Iiiaah sa...

"...och de hade inte renoverat på trettio år, sällan har du sett en sådan perfekt Vertigo-miljö."

Hahahahaha!!!