tisdag 30 mars 2010

SVD OM BONNIER-SKANDALEN

Svenska Dagbladet uppmärksammade idag det fantastiska faktum att Konkurrensverket börjat utreda frågan om Bonniers köp av Pocketgrossisten. Motstående sida pryddes emellertid av en ofattbart devot intervju med Bonnierförlagens VD, Jacob Dalborg. Känsliga läsare varnas: maken till menlös journalistik har du sällan sett.

Johan Hellekant frågar: "Blir det inte bara Bonnierböcker runt om i landet när Bonnierbolag sköter distributionen?" Dalborg svarar, om nu "svarar" är rätt beskrivning: "Absolut inte. Pocketgrossisten hanterar bara 14 procent av alla pocketar och är främst grossist."

Vad VD:n antyder är att Bonniers faktiskt planerar att använda Pocketgrossisten för att gynna sina egna böcker. Men journalisten ställer inte en enda följdfråga apropå detta uppseendeväckande påstående.

Till sist frågar Hellekant: "Kan du lova att inte köpa också Pocketstället?" Dalborg svarar: "Vi har precis köpt Pocketgrossisten. Vårt fokus är att utveckla den affären."

Vilken journalist med yrkesheder skulle inte i det läget ha ställt sin fråga en gång till? och en gång till? och en gång till? tills det kom ett vettigt svar istället för ett bisarrt undanglidande?

Men nej, där tog det stopp. Hellekant: orka.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Alltså, journalistik i sverige går allt mer mot: han sa, hon sa. Eller: Some people say, som man ofta hör på FOX news. Ingen källhänvisning. Ingen kritik mot de som köper reklam. Allt i den fria marknadens namn.

Stevie sa...

Devota intervjuer är närmast vardagsmat (jag säger bara den som jan Gradvall gjode med Syd-Ebba för några år sen, den stod först i SDS och hamnade sedan i PK:s årsbok, 2004 eller nåt. Gradvall la sig i princip platt för Ebba och hennes snack om hur hon uppfunnit en helt ny journalistik: "jag åkte till Newjåk och upptäckte att det började hända saker, en ny slags crossover i mode och musik..." - yeah right, var du den enda unga svenska skribent som åkte till NY kring 2000? och vad berodde den där nya mixen på? shit, inte en följdsfråga, bara svassande). När det gäller JG kan man dessutom inte skylla på att han skulle ha saknat tid aytt görs ett vettigt jobb.