onsdag 11 april 2012

FRÅN SLOTT TILL SLOTT

Igår skickade jag över filerna för Louis-Ferdinand Célines Från slott till slott till tryckeriet. Det har varit en lång och skakig resa att få boken tryckfärdig. Den som har läst Céline vet vad jag talar om: det är nog ingen slump att denne författare, en av 1900-talets främsta, tidigare bara har sett tre av sina romaner översatta till svenska.

Célines prosa liknar ingen annans: han skapade en helt egen stil. Det räcker att nämna att det i den 360 sidor långa texten förekommer inte mindre än 14,310 ellipser, alltså tre punkter inom parentes (...). Dessutom väljer han suveränt att stava namn på många olika sätt, ständigt använda inkonsekventa grammatiska former och lattja med interpunktionen: Hans Johansson har haft ett hästarbete med översättningen, och korrekturet var bokstavligt talat helvetiskt.

Men minnet är kort, och konsten är lång. Nu ligger den enastående Från slott till slott på tryck, och om bara ett par veckor levereras den, lagom till årets Textmässa den 28 april. Som vanligt kommer förlagets Stormtrupper att få den i brevlådan billigare och tidigare än alla andra.

1 kommentar:

Hed sa...

Mycket bra omslag!