torsdag 2 december 2010

BÖCKER SOM "TIGS IHJÄL"

Det har blåst upp en storm i ett vattenglas kring Unni Drougges senaste roman, Bluffen. I några artiklar hävdas det att den svenska offentligheten har tigit hjäl Drougges bok, eftersom den hånar några av offentlighetens enfaldiga karlar.

Anders Johansson replikerar i Aftonbladet att det faktiskt skrivits en hel del om boken i såväl mindre som större medier, och påpekar att de böcker som verkligen tigs ihjäl i landet är de som kommer ut på förlag som "Daidalos, Symposion, Sekel, H:ströms, Ink, Carlssons, Vertigo, Aiolos, Korpen, Axl Books och Arcus". Erik Helmersson är inne på samma spår i Expressen.

Naturligtvis handlar det inte om att de mindre förlagens högkvalitativa, litterärt viktiga utgivningar är "nedtystade". Det finns ingen censur. Det är bara det att det är så många andra böcker som det "bara måste" skrivas om. Och av någon anledning är det så att dessa böcker kommer ut på större förlag med större marknadsavdelningar, större annonsbudgetar, som ingår i koncerner som äger medierna.

Detta "bara måste" är väldigt intressant. Har efter sjutton år som bokförläggare fortfarande inte förstått hur detta "bara måste" uppstår. Varför "bara måste" en taskig deckare som Strindbergs stjärna (som förlaget uppenbarligen inte ens tyckte var värd en korrekturläsning) recenseras av alla svenska tidningar?

Medan ingen av Vertigos tre höstböcker har nått fram till detta "bara måste" med följden att ingen av dem hittills recenserats av ett enda rikstäckande medium?

Ja, kära läsare, du kanske häpnar, men det är sant. Så här ser det ut:

Vi gav ut Lewis Carrolls sista verk, romanen Sylvie & Bruno, femhundra sidor lång, utsökt formgiven och översatt, för första gången på svenska. Boken har fått en recension i en papperstidning (Helsingborgs Dagblad) och ett par på nätet.

Vi gav ut den andra volymen av Markis de Sades Juliette: femhundra illustrerade sidor, utsökt produktion. Den har fått en notis (i Aftonbladet) och en recension (i Göteborgsposten).

Vi gav ut Jean de Bergs 50-talsklassiker Bilden för första gången på svenska i en påkostad utgåva: fyra recensioner på webben, två i lokala papperstidningar.

Vill betona: dessa tre böcker är klassiker. Det vill säga: de översätts till många språk, de kommer i ständigt nya upplagor långt efter att de skrevs, de hittar nya läsare, de behandlas i litteraturhistoriska översikter osv. Och nu kommer de i sina första svenska översättningar.

Vill betona: detta är Vertigos samlade höstutgivning. Det handlar om drygt 1000 genomarbetade, grundligt korrekturlästa, vackert formgivna, utsökt illustrerad, påkostat tryckta och bundna boksidor.

Vill betona: de släpptes alla tre för över tre månader sedan.

För den som nu gråtande beklagar Vertigos bittra öde och fruktar att vi ska gå under ekonomiskt, kan detta tilläggas: vi överlever ändå. Vi hittar nämligen vägen direkt till läsarna, exempelvis genom vår vackra prenumerationstjänst Stormtrupperna. I en bokbransch som styrs stalinistiskt står kommunistförlaget Vertigo för en fri marknad.

8 kommentarer:

Jakobskij sa...

Strålande som alltid. Men det slår mig gång på gång, att trots att Strindbergs Stjärna må ha recenserats överallt och haft en sanslöst marknadsföringskampanj, tycks det ju inte vara någon som gillar den.

http://jakobneht.blogspot.com/2010/11/strindberg-skulle-vanda-sig-i-graven.html

Henrik Ravin sa...

Nästan allt som kommer ut på Bakhålls förlag recenseras i DN. De ger ju ut klassiker också. Deras affärsmodell liknar Vertigos, kärntrupper istället för stormtrupper. Det finns nog en politisk sko som klämmer någonstans för Vertigo. (Till skillnad mot Bakhåll som är helt ofarligt)

Mellotronen sa...

Carl-Michael, du vet att du gör ett strålande jobb!
Du ger ut böcker som vi "riktiga människor" vill läsa.
So du vet så är det viktigare för svenska tidiningar att skriva om diverse Anna Ankor och en massa annan skit istället för de äkta kulturarbetarna. Så har det varit och så kommer det att förbli.
Mitt lilla skivbolag har samma problem som du. Sedan 2003 skickar endast jag endast ut recensionsexemplar till Dan Backman på SvD, Nils Hansson på DN och till Uppsala Nya Tidning.
Övriga blaskor har ignorerat mig så det räcker och blir över.
Jag är superglad för de tre recensioner jag får varje gång jag ger ut ett nyt altster och när det tryter i plånkan så drygar jag ut mina intäkter med prostitution, droghandel, illegala vapen och beställningsmord.
Trots denna lite ljusskygga verksamhet i gränslandet till det olagliga så somnar jag med gott samvete varje kväll för jag vet att jag inte har slösat bort några gratisexemplar till tidningar som ändå aldrig skulle befattar sig med mina produktioner.

Unni Drougge sa...

Hej!

Vad jag stör mig på är att innehållet i Bluffen inte tas upp. För boken handlar ju i stort om just det du skriver om i din post. Jag är helt på din sida i sak.

Kräm / Bunni

Anonym sa...

fler samarbeten mellan vertigo och arcus!!

i sa...

Ville bara säga detta: Jag läser inte särskilt mycket böcker och när jag gör det så blir det facklitteratur. Jag tycker uppriktigt att detta är tråkigt (det tar lång tid att läsa för mig typ 5-10 min/sida) för när man nån gång har läst en riktigt bra bok så är det något bättre än de bästa filmer jag nånsin sätt (fight club, ken park mm).

Med detta i åtanke så får jag ändå i mig lite av vad jag föreställer mig att "god" (finkultur, borglig mm) litteratur är lite som du säger. Du har den bästa bloggen på nätet... på allvar!!!!!!!!

Edenborg sa...

Unni: inget ont om din bok, men tyvärr var det väl inte riktigt den tankegången som kom fram så bra i de båda debattartiklarna.

Henrik: intressant, själv brukar jag undvika att tänka konspiratoriskt, att det är Vertigos radikalism och skandalösa attityd som retar folk och får dem att välja bort böckerna, men jag kanske har fel.

Stefan: jag envisas med att skicka ut massa recensionsex, även om skithögarna inte uppmärksammar dem tänker jag inte låta dem vara ifred.

i: tack för berömmet!

MS CHANNEL BLACK sa...

Lite som Frankfurtskolans anhängare förespråkade. Finkulturen faller till förmån för smaklös masskultur som bara ska sälja skit till passiva mottagare..nåja inte kanske så passande idagens läge, men en aning iaF.


Pocketböcker till salu och (GHOST HORROR COLLECTION; 3dvd medföljer vid köp av alla pocket) - KIKA IN PÅ BLOGGEN!