torsdag 28 januari 2010

FÖRSTA RECENSIONSDATUM

Igår skrev Gunnar Blå i statusuppdateringen på sin Facebook-sida:

"Har recensionsdatum för Övervakningen imorgon; svunnen är den tid då författaren på morgonen kastade sig ner till närmaste tobaksaffär för att köpa alla Stockholmstidningarna, eller till Centralen för att köpa varenda jävla tidning i hela Sverige, och sedan åkte hem för att sätta sig med en jättekopp kaffe och läsa anmälningar hela förmiddagen."

Och visst, det som kallas "förstadagsrecensioner" är knappast något som en Vertigo-författare får i de konventionella medierna. Men: på Rasmus Fleischers blogg Copyriot, däremot, lades idag ut en spännande läsning av Övervakningen: minnet av dig som tar fasta på temat informationsflöden och informationsmarknad i romanen. Inte helt överraskande: några av de stycken han citerar fick mig under redaktörs- och korrekturarbetet att tänka "det här skulle Rasmus Fleischer gilla".

(Se upp: spoilervarning hos Fleischer, för dig som inte vill veta hur boken slutar.)

Dessutom har det kommit inte mindre än tre stycken spännande anmälningar i förväg. Recensenterna tycker allihop väldigt mycket om boken och skriver vällustigt om den, samtidigt är det lite synd att tidningarna inte helgar recensionsdatumet, det lite högtidliga kring en enad storm kring en bok en viss dag har sin härlighet.

I Expressen skriver Johannes Forsberg:

"Gunnar Blå är ett slags Jesusgestalt för plågade psykfall som vägrar att hitta mening i sitt lidande och i tillvaron överhuvudtaget. Det gör ont i en när han, i sin fullkomliga impotens, utnyttjas, torteras och bedras av en ond värld. Men det är trösterikt om man tänker sig att han tar smällarna för alla som framhärdar i galenskapen. Särskilt som sorgen, för en gångs skull, både är spännande och vacker." (Läs hela recensionen här.)

I Tidningen kulturen lyfts romanen till skyarna av Benny Holmberg (japp, samme man som inte var så förtjust i Delanys Hogg i höstas):

"Jag är översvallande inför en litteratur som kan skapa guld av sand. Ödmjuk inför en författare som vågar och förmår gestalta manlighetens svagheter och därmed hävda en bild av en konfliktfylld och trovärdig man. Och dessutom göra skön prosa av vrång verklighet. / Spring och köp mina vänner, det här kommer att bli litteratur som man i framtiden kommer att ta fram i halvfranska band (alternativt i halvfranska läsplattor) vid köksbordet och förklara för sin barn att en gång var det är obscena böcker men nu är det hög litteratur." (Läs hela recensionen här.)

Och i Ystads Allehanda öser Crister Enander lovord över den:

"Det är fascinerande och osedvanligt styvt att Gunnar Blå får så mycket väsentligt sagt, eller snarare avspeglat genom att vrida upp fenomen i en hissnande och yrselframkallande spiral, av samtiden och vår egens tids förtvining genom att konsekvent försöka vända ryggen åt den litterära realismen." (Läs hela recensionen här.)

Vi får se hur det utvecklas. Redan nu är det roligt att märka att recensenterna lyfter fram olika aspekter av texten, som tydligen har sin mångdimensionalitet. Fleischer informationskaoset, Forssberg paranoian och övervakningen, Enander det politiskt-existentiella, Holmberg det manliga.

Beställ boken direkt från Vertigo (satsa allra helst på Gunnar Blå-paketet så du får tillfälle att läsa de båda första delarna av Den tredje systerntrilogin).

Inga kommentarer: