torsdag 14 januari 2010

EN KRÖNIKA OM FAMILJEN

Ännu en krönika i Fria Tidningarna, den här gången om individualism och biologiska familjeband: http://www.fria.nu/artikel/82058

1 kommentar:

Lee Fiora sa...

Det står förstås var och en fritt att spola familjehögtiderna.

Å andra sidan: Hur välgörande är det att endast umgås med människor som stryker dig medhårs, som omfattar samma värderingar politiskt och som har samma intressen och begreppshorisont som du själv?

Familjen har ju också varit en garant för att tvinga samman människor ur olika generationer.

Bör det verkligen vara alltings mening och mål att undvika friktion och "otrevliga personer"? Framför allt den skapande individen (till exempel Carl-Michael Edenborg) borde tvärtom vara tacksam för dessa obekväma möten.

Många beklagar sig över familjen i juletid. Livsstilscoacher framhåller att du för din egen skull bör välja bort personer som får dig att må dåligt för att istället förena dig med vänner.

Men att bara umgås med en handplockad klick verkar föga fruktbart. Vad händer till slut med oss om vi väljer bort allt som är jobbigt? Det verkar fruktansvärt ytligt.

Låt oss istället se släktmiddagen som scenen i en stor roman. Låt oss uppskatta de stundom farsartade ordväxlingar eller tystnader som uppstår.

Låt oss betrakta gamla moster Bettan som en romankaraktär och hon ska bli intressant snarare än tråkig. Låt oss föreställa oss hennes innersta hemligheter, hennes önskningar och bevekelsegrunder.

För guds skull: låt oss uppbringa en smula ömhet för familjen!