tisdag 17 november 2015

EN LOPPAS MEMOARER

Vi tryckte den visserligen redan i september. Vi sålde några ex på Bokmässan. Vi skickade ut den till våra svårt älskade Stormtrupper i slutet av oktober. Men vi älskar den så väldigt mycket. Vi har kramat den, smekt den, pressat den mot våra bröst, inte kunnat skilja oss från den.

Men nu har vi till slut bestämt oss för att slunga ut den på den så kallade "fria" marknaden:




Här är vårt pressutskick:

"Stanislas de Rhodes En loppas memoarer från 1887 hör till de mest kända av viktorianismens erotiska klassik­er. Huvudpersonen är en loppa, som berättar om sina eggande intryck från ett franskt kloster: en föregångare till Kafkas Gregor Samsa. 

I förstone tycks boken uteslutande rikta sig till läsare som gillar att fantisera om allt yngre oskuldsfulla flickor som via våldtäkter förvandlas till sexleksaker för liderliga munkar, om incestuösa son/­far-relationer och under handlingens fortgång ständigt större manslemmar och allt rikligare spermasprut, inklusive kvinnliga fontänorgasmer. 

Men den som förhåller sig misstänksam till till den sortens manliga omnipotensdrömmar kan gräva sig längre ned i texten och finna ett intressant material för att exponera det fallogocentriska samhällets paradoxer och dess förtvivlade manliga blick. Och under läsningen ändå undra ifall den fått myror i småbyxorna. 

KG Johansson har gjort den första svenska översättningen av En loppas memoarer. C/M Edenborg har skrivit förtalet [sic]"

Givetvis skrev Björn Kohlström (Bernur) den första recensionen av boken, där läser vi bland annat:

"Och snuskigt blir det. Burdust rakt på, jo, men också med åtskilliga omskrivningar. En viss monotoni infinner sig efter omnämnandet av alla dessa nätta lilla springor som släpper in gigantiska murbräckor, och glosor som staplas: skabröst, naturvidrig, pumpande, vapen, stake, lustans verktyg, skändliga behag och slippriga kanaler … 

Stilen närmar sig parodins brant. De långa utläggningarna skapar en distans, och jag undrar om den verkligen är medveten. Så när prästen tjatar som mest kryper loppan in i Bellas armhåla och somnar, och det är lätt att förstå den. Den förment vetenskapliga exaktheten ger en udda effekt."

Du tjackar boken gärna direkt från Vertigo för 180 spänn. Observera att den är inbunden och jättefin att hålla i handen och att framsidan pryds av förlagets första upskirt. Men den finns förstås också i den vanliga bokhandeln och på nätbokhandlarna.

Bor du i Stockholm kan du gå med fördel köpa den antingen på Hedengrens eller Söderbokhandeln som är våra mest lojala återförsäljare!

Inga kommentarer: