onsdag 13 mars 2013

FEMTIO EROTISKA BÖCKER

Häromdagen fick jag ett nummer av den franska tidskriften Les Inrockuptibles mig tillskickat av Vertigos oförtröttliga medarbetare Agneta Tröjer. Temat är "50 nuances de livres érotiques", och består av femtio fördjupningar i den erotiska litteraturens historia, apropå den kända bästsäljaren, från Sappfo till Catherine Millet.

Till min glädje finner jag att Vertigo har gett ut inte mindre än åtta stycken av dessa den erotiska litteraturens förnämligaste verk, och då är ett betydande antal av de femtio tecknade serier, vilket förlaget inte arbetar med. Dessutom kanske vi kan räkna ytterligare några som snuddar vid deras lista (vi gav ut Ballards Skändlighetsutställningen, de listar Crash, vi gav ut Jean de Bergs Bilden, de listar Ceremonies des femmes osv).

Både Les Inrockuptibles och jag hoppas att det jättelika intresset för den globala S/M-bästsäljaren Femtio nyanser med sin tvivelaktiga kvalitet skall leda till att fler läsare hittar till klassikerna, på samma sätt, kanske, som läsandet av deckare kan få några att leta upp Poe, Conan Doyle och Chandler och därmed möta skönheten på ett mer omskakande och livsavgörande sätt.

Dessa titlar på listan har Vertigo gett ut, de flesta av dem går fortfarande att beställa från hemsidan:

Felix Salten, Josefine Mutzenbacher
Pauline Réage, Berättelsen om O
Gabrielle Wittkop, Nekrofilen
Guillaume Apollinaire, De elvatusen spöna
Pierre Louÿs, Mammas tre flickor
Louis Aragon, Irenes fitta
Leopold von Sacher-Masoch, Venus i päls
Georges Bataille, Ögats historia


5 kommentarer:

Martin sa...

Tecknade serier?
Är Fritz the Cat med på listan?

Anonym sa...

Har förbrukat ett par av mina Vertigoböcker och ville att de skulle vandra vidare till andra personer intresserade av erotisk litteratur. Sökte upp "begagnat-marknadsplatsen" Bokbörsen men jag ratades blixtsnabbt!

"Hej. Vi har stängt ditt konto på Bokbörsen eftersom du lagt in annonser "som kan uppfattas som stötande, eller som på annat sätt kan skada Bokbörsens anseende" (citerat från våra regler). Eller i klartext: porr. Meddela när du plockat väck porrannonserna, så öppnar vi ditt konto igen."

Jaja. Bättre att slänga blaskorna i rännstenen.

Rickard Öström sa...

Vilka fler fanns på listan? Tänkte om det är några man inte känner till, och då bör kolla upp.

Doktor C/M Edenborg sa...

Oj, nu hittar jag tyvärr inte mitt exemplar av tidskriften, men om det dyker upp ska jag försöka skriva listan.

Rickard Öström sa...

Det uppskattas, tack!