måndag 1 oktober 2012

MINNEN FRÅN MÄSSAN 2

För ett år sedan hostade min trasiga hjärna upp en serie minnesfragment från bokmässan i Göteborg: den är alltid en kaotisk tillställning, med extremt många extremt korta möten med bekanta och främlingar, med stark stress och en hel del berusning, så möjligheten att skapa en samlad skildring är, skulle jag vilja hävda, en omöjlighet.

Här rabblar jag upp några kvardröjande impressioner från årets upplaga av detta imaginära Afrika:

Parkeringsplatsfesten, bokmässans viktigaste party, blev en lika oväntad succé som alltid, trots ösregn. De genialiska Pequod-förläggarna Anders och Pär hade den här gången till och med byggt en egen bar på p-platsen där de blandade drinkar... jag tror det klustrades ihop ett hundratal personer under det lilla taket i p-platsens dunklaste hörn, magnifikt!

På den sedvanliga skrytmiddagen på Börsen stod plötsligt två ostronmän och öppnade skal för brinnande livet... frossare som jag är fyllde jag tallrik efter tallrik av dessa dallrande, livs levande varelser och slukade dem tillsammans med NoK:s Helena Eitrem, som å det förnämligaste skött informatiken kring min roman.

Under ett tequila-inducerat vansinnesrus presenterades jag för en stormtruppsmedlem som jag genast angrep med knytnävarna, men ögonblicket efter såg jag hans förskräckta min och försökte reparera skadan med en djup tungkyss - vilket var mycket mer uppskattat.

Jag drack en öl med mina agenter Magdalena Hedlund och Susanne Widén och den holländska översättaren Janny Middelbeek-Oortgiesen, och jag tänker att om de kan förmedla ens en bråkdel av den smickrande entusiasm de uttrycker för Mitt grymma öde så kommer den att säljas till all världens bokförlag på Frankfurtmässan nästa vecka.

Den enda riktiga skandalen jag lyckades åstadkomma i år var när jag i Fokus monter - på deras begäran vill jag betona! - läste upp det snuskigaste textstycke jag kunde komma på (naturligtvis ur Mammas tre flickor). Min samtalspartner Johanna Koljonen blev så förskräckt att hon höll för öronen, och alla i publiken tog ett steg bakåt och uttryckte en sannskyldig skräckblandad förtjusning. Efteråt talades det rentav om polisanmälningar - succé!

Tillsammans med Sonja Schwarzenberger och Lotta Lundberg gjorde jag ett välbesökt seminarium kring mina och Lottas romaner. Under alla mina år på bokmässan har jag aldrig varit med om ett seminarium som fått publiken att skratta så mycket, och bokbloggaren Annika Koldenius utnämnde det till bokmässans bästa!

Annelie Babitz gjorde en serie succéartade signeringar i Vertigos monter, fantastiskt roligt att se att hennes briljanta roman Bakom den nakna huden har väckt ett sådant intresse: vi sålde vartenda exemplar av alla de många vi tagit med!

Under en direktsändning i Malou på TV4 från mässan stoltserade jag med min "SEX, DRUGS, COMMUNISM"-tshirt vilket skapade ett visst uppseende.

Två nätter i rad fick jag äran att delta i exklusiva herrfester i Alexander Bards svit: nakna karlar, champagne, barockmusik, kasperteater, improviserade mimföreställningar och tarmtrumpeter! Kanske borde jag dock ha sett till att sova åtminstone några timmar innan jag skulle köra hem från Göteborg med Vertigosläpet... men jag överlevde, så strunt.

Här är det finaste fotot från mässan, taget av Bokhoras Jessica Björkäng, där min käre vän och kollega Mikael Fant passar på att visa framtassarna:

4 kommentarer:

Andros sa...

Vilken passage (vilka sidor) läste du ur Mammas tre flickor?

Doktor C/M Edenborg sa...

s 158, stycket som börjar "Hennes lilla hand..." Ja, du kan ju tänka dig själv hur publiken reagerade...

sedtept sa...

"Kanske borde jag dock ha sett till att sova åtminstone några timmar innan jag skulle köra hem från Göteborg med Vertigosläpet... men jag överlevde, så strunt."

Bra att du erkänner att du kör bil berusad, det känns inte helt förvånande.

Doktor C/M Edenborg sa...

Bra att du erkänner att du inte kan läsa, det känns inte helt förvånande.