tisdag 27 april 2010

GRATTIS, EKIS

Peter Fröberg Idling skriver i tidningen Vi om det märkliga i att Kajsa Ekis Ekman i början av året tog emot Jan Myrdal-sällskapets nyinstiftade "Robespierrepris" på 10,000 kronor:

"Robespierre däremot nöjde sig som bekant inte med att fantisera. Tortyr och avrättningar var vardag i hans skräckvälde. Dessutom lät han giljotinera dem som verkade för kvinnlig rösträtt. Men att motta ett pris i hans namn är således ett mindre problem för Ekman än de Sades romaner." (Robespierre lät ju bl a giljotinera den tidiga feministen Olympe de Gouges.)

Att ta emot ett maoistiskt pris till en antifeminists ära tycks inte ha berett anarkisten och radikalfeministen Ekis några samvetskval. Undrar för min del om det är en slump att Myrdal-sällskapet inrättade och delade ut priset till henne kort efter att den stora debatten om Markis de Sade i Aftonbladet rasade? Sade hörde också till dem som blev fängslade av Robespierre: anklagelsen var att markisen visade för stor mänsklighet eftersom han räddade människor undan giljotinen.

Det kan förstås vara ett sammanträffande. Roligt är det hur som helst.

PS. I efterhand slår mig tanken att alltihop kan vara en kupp från Ekis sida. Enligt ryktesvägen har hon nämligen varit med och betalat för tryckningen av anrika anarkisttidningen Brands nya nummer. Det är oerhört lyckat att låta Jan Myrdal-sällskapet finansiera den. Ekis är en briljant situationist. DS.

2 kommentarer:

Creutz sa...

En givande kommentar från mig: HA!

Anonym sa...

Tillvarons oändliga ironi torde väl icke överraska men väl underhålla Herr Doktor Vertigoman? Själv skrockar jag hela vägen till pantbanken.
/Anastasia W