måndag 20 juli 2009

KAPITEL 11: LUSTENS FÖRVANDLINGAR

I slutet av 90-talet kom den svenska pocketexplosionen genom att pocketshoparna etablerade sig på strategiska punkter. Minns inte längre vem det var som inspirerade mig att testa pocketutgivning, fick ett tips om att det engelska tryckeriet Cow&Wyman gjorde extremt billiga böcker, hörde av mig till dem och insåg att det gick att komma ner till under tre kronor per exemplar. Internet hade ännu inte riktigt utvecklats, så originalfilerna skickades på zip-skivor med posten.

Hade, som berättats ovan, under arbetet med Köttets poesi 1, varit på Nationalmuseum och nosat i deras erotiksamlingar. Fick då upp ögonen för den svenska 1700-talstecknaren Carl-August Ehrensvärds storhet (han hade även uppmärksammats som surrealistisk föregångare av Ragnar von Holten). Insåg att väldigt många av hans erotiska och surrealistiska teckningar aldrig hade publicerats.

Förhandlade med Nationalmuseum. Fick dem att gå med på att låta mig slippa betala för bilderna och istället ge dem 500 exemplar av boken att sälja i museishopen. De släppte upp mig i arkivet med en scanner, och på ett par dagar var jobbet gjort. En mycket billig produktion!

Då det var tänkt att boken skulle kunna säljas i museishoppar och innehöll ganska lite text, gjordes den tvåspråkig. Carl-August Ehrensvärds Lustens förvandlingar /Transmutations of Desire blev en söt liten bok. Ville gärna att den skulle se ut som mina personliga favoriter i 50- och 60-talens långa serier av Manhattandeckare.

Layoutade omslaget under en mycket våt fest hösten 1997 hemma hos Gabriella i Malmö. Minns att min laptop stod på en bokhylla och att Kristina Lundblad (sedermera GP-recensent och bokhistoriker) hjälpte mig med formen: det var första gången Vertigo gjorde ett fyrfärgsomslag, och det blev inte så väldigt bra. Vi raglade och tjöt av skratt. Inledningen skrevs ihop utifrån Holger Frykenstedts lysande studier av Ehrensvärds konstnärskap.

Boken trycktes i 5000 exemplar. Tyckte själv att det var genialiskt att blanda högkultur (1700-talsteckningar) med lågkultur (Manhattandeckare), men det visade sig att det inte var någon särskilt gångbar formel. Det finns fortfarande en hel del exemplar kvar, trots att många exemplar av boken har skänkts bort gratis under åren som bonus och lockbete.


(Tjacka boken.)

Inga kommentarer: