fredag 20 maj 2011

JAG ÄLSKAR VON TRIER

Apropå Lars von Triers utnämning till "persona non grata" av Cannes filmfestival:

Tre gånger den här våren har jag skrattat så mycket att jag fruktade för min hälsa: först när jag och Martin Tistedt fick ett hysteriskt fnissanfall på Norrköpings antikvariat och jag grät så mycket att det blev en våt fläck i byxskrevet; därefter vid ett avsnitt i femte säsongen av teveserien "30 rock" när karaktären "Kenneth" härmar en annan person som i sin tur gör sin tolkning av "Kenneth", så att "Kenneth" via en annan karaktär härmar "Kenneth" – briljant.

Tredje gången var igår, när jag såg klippet från Lars von Triers presskonferens i Cannes om hans senaste film, och den hyllade filmregissören mot slutet plötsligt kastar sig in i ett osmakligt skämtande om judar, tyskar och Hitler. Vissa har kallat det en pr-kupp, själv är jag fullständigt övertygad om att von Trier bara gav efter för en tourrettsk impuls och sedan inte förmådde sluta. På samma sätt som skammen i antikvariatet fick mig och Tistedt att skratta oss fördärvade, fick skammen som uppstod genom Triers barnsliga snedsteg in i en vits som saknade slut och störtade ned i avgrunden mig att bryta samman.

Nu har Cannes filmfestival förklarat von Trier "persona non grata". Den franske kultur- och kommunikationsministern Frédéric Mitterrand har också stämt in klagokören och säger att von Trier "har en skruv lös" – samme minister är annars känd för att han i sin självbiografi berättar om hur mycket han gillar att köpa sex av pojkar i Bangkok. Även om Mitterand inte var direkt inblandad i stoppandet av tågen med tunisiska flyktingar från Italien nyligen, representerar han åtminstone den franska staten, lite grann som Cannes filmfestival.

En mäktig filmfestival och en minister klämmer åt en filmregissör för ett bisarrt skämt.

Är det verkligen von Trier som är nazisten?

5 kommentarer:

garmen sa...

hysteriskt roligt. jag skrattade gott när han sa att han gillade Albert Speer.

Sugpyret sa...

Var finns länken till godiset! Jag har inte sett det, bara läst om det-

I intervjuboken med Stig Björkman [rekommenderas] framkommer det ju att von Trier ljugit hela livet om att han varit halvjude, men att han i själva verket är lika "arisk" som Carolina Klüft.

Anonym sa...

Googla!

garmen sa...

finns på youtube

Sugpyret sa...

Nu har jag sett det. HELT jävla fantastiskt. Jag skrattade så tårarna och de presumtiva bebisarna ran ur min kropp.