fredag 20 november 2009

MER JULIETTE

Två månader efter att boken kom ut skriver plötsligt alla om Markis de Sades Juliette. Nu senast Sinziana Ravini initierat och intressant i GöteborgsPosten.

En liten invändning, dock: det var faktiskt inte i första hand för sitt leverne som Sade satt i fängelse i 30 år. Den sista, långa fängelsevistelsen (från 1801 till hans död) berodde helt och hållet på att han var författaren till Juliette. Och den näst sista för att han visat onödigt mycket mänsklighet under terrorn.

(Tillbringade igår kväll ytterligare några sköna timmar i Eric Schüldts studio med att dricka Nebbiolo-vin, äta vansinnigt stark Roquefort och hålla oändliga monologer som på Trettondagsafton ska sändas i P1.)

4 kommentarer:

Zigge sa...

Det här är intressant. Jag har sett uppgifter om att Sades internering berodde på att han förgripit sig på en tjänsteflicka. Samtidigt har jag ställt mig undrande till att det skule ha betraktats som ett brott under Ancien Regime.
Är det någon som vet?

Zigge sa...

Knäpptyst. Är det ingen här som har koll på detta?

Vertigomannen sa...

Å, alla fakta ligger på bordet. Det finns många utmärkta Sade-biografier. Det mesta som folk "har hört" är dock myter. Hans allvarligaste brott, som han blev dömd till döden för, var att han hade analsex med sin betjänt.

Zigge sa...

Håller inte med om din historieskrivning. Underligt att framställa De Sade som frihetshjälte. Men men, alla väljer sina ideal.