I den här bloggen rapporterar C/M Edenborg om sina romaner, sitt bokförlag Vertigo, sin forskning, sina översättningar, ventilerar allmänt missnöje med kultur och politik samt offentliggör en del obscena fotografier och möjligen en och annan gullig kattunge. Och visst ja: min senaste roman blev nominerad till Augustpriset 2014.
lördag 25 december 2010
NÅGRA JULDAGSTANKAR
Är det någon som minns klimathotet? Det är inget hot längre.
Tyvärr verkar de flesta tro att det inte kommer att gå att göra något för att stoppa utsläppen av koldioxid heller. Den stora artikeln handlar uteslutande om "anpassning". Och tidningens bästa råd för att klara klimatförändringarna är: var inte fattig.
De små katastrofer som drabbade mig och Vertigo två dagar före julafton ser ut som tandpetare på horisonten i jämförelse: Midvinterboken som inte kommer från tryckeriet förrän efter nyår, pockettryckeriet som gick i konkurs mitt under produktionen av Gunnar Blås pocketbok, radioteatern som refuserade min pjäs.
Mitt minne är dåligt, men ändå är det som om mer av det här året än vanligt (som inte direkt handlar om mitt eget och mina vänners liv) har stannat kvar i huvudet. Likt en äcklig bit av mörknad exkrement ligger det kungliga bröllopet i juni, trots att det inte engagerade mig då. Den krystade nationella yran framträder snarast som en böld som fick sig en rejäl punktering i början av november, när det visade sig att statschefen var en horbock omgiven av gangstrar som rättsvidrigt skyddades av säkerhetspolisen. (Eller kanske inte rättsvidrigt: enligt grundlagen kan inte statschefen ställas till svars för några brott.)
Boken som gjorde avslöjandet utpekades som skvallrig. I mina ögon framträder den som ett fruktansvärt vittnesmål om svenska mediers korruption. Journalister och redaktörer har i trettio år vetat en hel del om kungafamiljens nazikopplingar och kungens kriminalitet utan att skriva ett ord. Skam över svenska medier.
Den skammen förstärktes hundrafalt av Wikileaks. När organisationen gjorde vad journalistik ska göra – avslöja maktens hemligheter – skärptes frågor om informationsfrihet och mediers kommersialisering och monopolisering nästan till smärtgränsen, men i slutänden utvecklades affären till en tjattrande freakshow med inslag av sexuella övergrepp och antisemitism. Det kommer att skrivas musikaler om detta.
Efter avslöjanden om Sveriges kärvänliga relationer med USA (sossar och moderater på mysiga möten på ambassaden!) var det nästan skönt att höra att Göran Persson på sin tid kraftfullt tvingade storebror i väst att sluta med sina illegala fång- och tortyrtransporter via Sverige. Önskar att Wikileaks kunde släppa alla de övriga dokumenten nu, men de kanske tyckte om att kunna toppa löpsedlarna varje dag i en vecka i sträck och vill göra om bravaden.
2010 började applefieringen och spotifieringen visa sina katastrofala följder: censur och likriktning. Serier och wikileaks-appar förbjöds på Applestore, Bonniers köpte upp ytterligare en bokdistributör, fildelare jagades vidare, bästsäljarna tog ännu större del av kakan. Aftonbladet gjorde en stor granskning av den svenska kultur- och mediekoncentrationen, ingen vågade ta upp tråden. Modigt.
Inte så att det saknades motstånd. De senaste veckornas studentprotester i England har varit en ljuspunkt. Ett land i kris som plötsligt får för sig att det bästa för framtiden är att öka klassklyftorna, minska migrationen och motverka högre utbildning har nog inte förstått vad som kommer att krävas.
Men vad kommer att krävas?
Mer än vad som kommer att levereras.
Ställd inför fortsatta finanskriser (herregud, det här pyramidspelet som vi alla lever i!), accelererande energikriser (peak oil inträffade 2008 enligt oljeförespråkarna), allt mer extremt väder för varje år (och två meters havshöjning 2100, hej då), utarmade jordar, vatten- och livsmedelsbrist, pandemier och den obehagliga känslan av att det aldrig kommer att bli roligare än 1965 (om du var i tjugoårsåldern och bodde i väst), ställs dessa två alternativ upp för mig:
1. Skjuta mig i huvudet (lockande men för bullrigt och kladdigt).
2. Ägna mig åt att skriva och ge ut skönlitteratur som inte handlar om samtiden på något realistiskt sätt för det är bara allt för hemskt (så får det bli).
God fortsättning!
torsdag 23 december 2010
TA DET PIANO
Nu står det inte där längre.
tisdag 21 december 2010
BOLAÑOS OCH BRIXVOLDS RÖSTER
Ändå finns där tvivel. I Bolaños roman håller hundratals människor monologer, kretsande kring vissa karaktärer och teman, men märkligt nog har var och en av de hundrade samma röst, Bolaños röst. Det är en saklig stämma, den håller samma tonfall oavsett om det som skildras är alldagligt eller ovanligt, dystert eller ystert.
Det är rätt mycket samma sak med Brixvold. Även i hans märkliga roman finns en saklighet i stilen, något lapidariskt, även om den är mer kristallisk och högstämd, kanske för att styckena ofta är så korta, men främst för att de inte tillåter sig att vara patetiska utan håller sig kyliga, medan Bolaño riktar sig mot en mer vardaglig illusion.
Berusningen kanske ligger här: i det hypnotiskt regelbundna, i det mässande sakliga. I att det är en och samma, tydligt igenkännbara röst som talar genom de många sidorna.
Båda dessa författare gör mig berusad; men ingen av dem gör mig hänförd. Hänförelse kräver patetik. Hypnosen måste arbeta sig djupare, släppa all ironi, all distans, all sarkasm för att kunna hänföra, skapa extas. Det sker inte hos någon av dem, eller snarare: de gör det inte med mig.
Det är en magisk realism vars magi inte delar damen mitt itu, den håller henne svävande, men där finns också något räddhågset hos dem, är det de förbannade skrivarskolornas fel, den överdrivna omsorgen om framställningen? fruktan att träda ut på den allra slakaste linan och göra sig kanske löjlig men i bästa fall gudomlig?
BOKFETISCHIST OM ÖVERVAKNINGEN
"Övervakningen är en fröjd att läsa med underbart vackra uttryck och fraser som överraskar i sina formuleringar eller i sin betydelse. Pseudonymen Gunnar Blå blandar erotik, komik och filosofisk melankolik enligt baksidan av på boken, där den filosofiska melankolin står i främsta rummet."
Roligt att se att även boken som föremål beskrivs och beröms, här på Vertigo betraktar vi inte böcker bara som text/innehåll, de skall vara mycket större än så.
(Förresten, något helt annat: är det någon som vet varför vi plötsligt inte längre kan ändra mallar/länklistor och andra utseendesaker i den här bloggen/blogger?)
tisdag 14 december 2010
KULLENBERG OM BLÅ
"På så sätt flyttar Gunnar Blå in i min bokhylla av mycket värdefulla politiska filosofer." Det är roligt att se skönlitterära texter läsas inte bara estetiskt; självklart kan deras produktivitet ha kraft inom många fält.
(Övervakningen är den tredje delen av Gunnar Blås romantrilogi. Du hittar den hos Vertigo. I januari släpps hela "Den tredje systern-trilogin" i pocket.)
söndag 12 december 2010
ALKEMIFÖRELÄSNING PÅ VALAND
onsdag 8 december 2010
EDENBORGS BRANDTAL
http://thepiratebay.org/torrent/6022258
VERTIGO I RADION
Inslaget börjar ungefär 20 minuter in i programmet och håller på knappt tio minuter, du lyssnar här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=965&artikel=4183928
NY RECENSION AV JULIETTE 3-4
"Däremot består säkerligen en del av den fascination som hans skrifter utövar på många läsare, i det att de möjliggör ett ofarligt och kontrollerbart möte med det oförfalskat onda – till och med kanske det omedvetet lockande. / Av vilket skäl man än väljer att läsa Sade, eller att avstå från att göra det, går det inte att förneka att han har blivit en unik litterär, om än svårdefinierad, referenspunkt."
http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/valdets-referenspunkt_5790485.svd
(Boken hittar du hos Vertigo.)
måndag 6 december 2010
OBEROENDE SOM HAKAR PÅ
Bokförlaget Vesper:
http://vesperbok.tumblr.com/post/2164748521
Kolik bokförlag:
http://kolikforlag.blogspot.com/2010/12/kolik-forlag-stodjer-wikileaks.html
Hazard & Palm Bokförlag:
http://www.hazard-palm.se/Hazard-Palm_Bokforlag/Hem.html
Ink bokförlag (ger 50% av intäkterna vid försäljningen av Christopher Kullenbergs Det nätpolitiska manifestet fram till jul till Wikileaks):
http://www.facebook.com/event.php?eid=135500549839720&num_event_invites=0
Entartetes leben (publisher of degenerate ideas):
http://entartetesleben.com/2010/12/06/entartetes-leben-supports-wikileaks/
söndag 5 december 2010
VERTIGO STÖDER WIKILEAKS
Det här på många sätt dystra året 2010 står Wikileaks för några av de vackraste och värdefullaste globala politiska insatserna. Ingen vet vilka goda och dåliga effekter deras arbete kommer att leda till på kort och lång sikt. I mina ögon är det oväsentligt just nu.
Vertigo stöder fri information. Vi anser att folket har rätt att veta vad de folkvalda ägnar sig åt. Vi vill bidra till en global demokratisk utvidgning.
Förhoppningsvis inspireras några av landets oberoende förlag/tidskrifter/sajter av vårt initiativ.
Wikileaks behöver vårt stöd.
Donera nu.
torsdag 2 december 2010
VERTIGOS SENASTE NYHETSBREV
Kricketspelberoende Krikpan,
Vertigo är inte bara förlaget-som-gud-glömde utan även förlaget-som-aldrig-sover. Läs vidare så får du reda på allt om vår nya Midvinterbok, vår fantastiska julrea och en kommande fest!
Tro det eller ej: idag langade fick vi iväg årets Midvinterbok på tryck. Förhoppningsvis hinner vi få böckerna veckan före jul, så att våra älskade Stormtruppsmedlemmarna har något att göra under helgerna.
Som du kanske minns, blev det problem med vår ursprungliga Midvinterbokidé (förhoppningsvis kan vi realisera den nästa år istället så jag tänker inte avslöja vad det är), men Markis de Sade-översättaren Hans Johansson kom som en räddande ängel och gav oss ett par fantastiska översättningar.
Våra Stormtruppsmedlemmar får boken gratis i brevlådan. Först därefter kommer jag att avslöja vad det är för bok. Men för att reta din nyfikenhet: det är en kvinnlig författare, och det handlar bland annat om barndom, blasfemi, smuts, död och det heliga.
Enda sättet att få boken är att vara medlem. Den kommer inte att finnas till försäljning. Du anmäler dig till Stormtrupperna HÄR. Det kostar ingenting att vara med, du får alla våra böcker hemskickade till vansinnigt lågt pris.
JUL-REA!
Vill du hitta den perfekta julklappen? Markis de Sade till svärmor? Hogg till din brorson? Köp fem Vertigoböcker så bjuder vi på den billigaste och dessutom på frakten! Billigare än så blir det inte.
Detta erbjudande gäller hela december. OBS! du kan inte använda vår webbshop när du vill utnyttja det: skriv istället din beställning inkl personuppgifter i ett mail och skicka till best@vertigo.se
Nästa vecka går två böcker på tryck: en enastående rolig och vildsint Hunter S. Thompson-biografi av E. Jean Carroll, och den utvidgade och genomskrivna pocket-utgåvan av Gunnar Blås Den tredje systern-trilogin. De släpps båda två i januari.
Den 28 januari (anteckna datumet redan nu!) firar vi utgivningen av dessa båda januari-böcker på Högkvarteret i Stockholm. Det blir party, party, party, Hunter-look-a-like-tävling och en hel del uppträdanden. Mer detaljer framöver.
Gunnar Blå-älskaren har för övrigt något att glädja sig åt. Människan fick nämligen bronsmedaljen i Bangs tävling för bästa erotiska novell. Hans text heter "På perrongen", och du kan läsa den här:
http://www.bang.se/artiklar/2010/pa-perrongen-2010-11-30
Jag förblir, tills vidare osv, din alldeles egne – Vertigomannen
(Vill du få nyhetsbrevet direkt till din mail, så registrerar du dig här.)
BÖCKER SOM "TIGS IHJÄL"
Anders Johansson replikerar i Aftonbladet att det faktiskt skrivits en hel del om boken i såväl mindre som större medier, och påpekar att de böcker som verkligen tigs ihjäl i landet är de som kommer ut på förlag som "Daidalos, Symposion, Sekel, H:ströms, Ink, Carlssons, Vertigo, Aiolos, Korpen, Axl Books och Arcus". Erik Helmersson är inne på samma spår i Expressen.
Naturligtvis handlar det inte om att de mindre förlagens högkvalitativa, litterärt viktiga utgivningar är "nedtystade". Det finns ingen censur. Det är bara det att det är så många andra böcker som det "bara måste" skrivas om. Och av någon anledning är det så att dessa böcker kommer ut på större förlag med större marknadsavdelningar, större annonsbudgetar, som ingår i koncerner som äger medierna.
Detta "bara måste" är väldigt intressant. Har efter sjutton år som bokförläggare fortfarande inte förstått hur detta "bara måste" uppstår. Varför "bara måste" en taskig deckare som Strindbergs stjärna (som förlaget uppenbarligen inte ens tyckte var värd en korrekturläsning) recenseras av alla svenska tidningar?
Medan ingen av Vertigos tre höstböcker har nått fram till detta "bara måste" med följden att ingen av dem hittills recenserats av ett enda rikstäckande medium?
Ja, kära läsare, du kanske häpnar, men det är sant. Så här ser det ut:
Vi gav ut Lewis Carrolls sista verk, romanen Sylvie & Bruno, femhundra sidor lång, utsökt formgiven och översatt, för första gången på svenska. Boken har fått en recension i en papperstidning (Helsingborgs Dagblad) och ett par på nätet.
Vi gav ut den andra volymen av Markis de Sades Juliette: femhundra illustrerade sidor, utsökt produktion. Den har fått en notis (i Aftonbladet) och en recension (i Göteborgsposten).
Vi gav ut Jean de Bergs 50-talsklassiker Bilden för första gången på svenska i en påkostad utgåva: fyra recensioner på webben, två i lokala papperstidningar.
Vill betona: dessa tre böcker är klassiker. Det vill säga: de översätts till många språk, de kommer i ständigt nya upplagor långt efter att de skrevs, de hittar nya läsare, de behandlas i litteraturhistoriska översikter osv. Och nu kommer de i sina första svenska översättningar.
Vill betona: detta är Vertigos samlade höstutgivning. Det handlar om drygt 1000 genomarbetade, grundligt korrekturlästa, vackert formgivna, utsökt illustrerad, påkostat tryckta och bundna boksidor.
Vill betona: de släpptes alla tre för över tre månader sedan.
För den som nu gråtande beklagar Vertigos bittra öde och fruktar att vi ska gå under ekonomiskt, kan detta tilläggas: vi överlever ändå. Vi hittar nämligen vägen direkt till läsarna, exempelvis genom vår vackra prenumerationstjänst Stormtrupperna. I en bokbransch som styrs stalinistiskt står kommunistförlaget Vertigo för en fri marknad.